Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dolt medel gav allergisk reaktion

En kvinna i Helsingborg köpte särskilda servetter för att ta bort smink. Men när hon använde dem fick hon en allergisk reaktion och ögonlocken svullnade upp.
Det visade sig att servetterna innehöll ett konserveringsmedel som hon var allergisk mot. Det fanns dock inte med på innehållsdeklarationen.
Hon krävde först tillverkaren på ersättning för bland annat läkarbesök och förlorad arbetsinkomst, totalt drygt 11 000 kronor. Tillverkaren ifrågasatte kostnaderna med motiveringen att alla inte gick att säkert koppla till deras produkt.
Nu har Allmänna reklamationsnämnden, Arn, avgjort ärendet. De rekommenderar tillverkaren att ersätta kvinnan med 4 600 kronor för sveda och värk.
Nämnden konstaterar att det var en säkerhetsbrist att innehållsdeklarationen inte innehöll det allergena konserveringsämnet. Men liksom tillverkaren anser Arn att kvinnan inte har kunnat styrka alla skador, något nämnden tycker borde vara möjligt.
Produkten stoppades när felet uppdagades.
Gå till toppen