Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Nygammalt på ny scen

Engelholmsrevyn 2016

Regi: Gösta JansonMedverkande: Johan Ejehag, Bosse Mårtensson, Josefin Grönvall, Jenny Winstedt, Jeannette Lindahl, Nicole Månsson, Alice Sahlstrand, Rikard Ahlberg, Anders ”Puppan” Hansson, Louise Gustafsson. Revyteatern, Ängelholm. Onsdag 30 december (genrep).

Enligt teaterskrocket ska det gå uselt på genrepet; det garanterar succé på premiären.
Skulle detta stämma går det illa på torsdagspremiären. För genrepet var en succé. Inte räknade jag till 500 skratt, vilket uppges vara förra årets rekord. Men det blev många garv, fniss och applåder, klapp-i-takten och förtjust bifall. Inte minst när veteranerna Bosse Mårtensson och Puppan Hansson kom av sig och skojade till det på egen hand. Publiken stöttade med uppmuntrande skratt.
Med premiären ges Engelholmsrevyn 24 gånger. Det är extra lång speltid, med final 20 februari. Vilket kan behövas, för den nya teatern på Nybrovägen är mindre och mer intim än Jarl Kullescenen. Här platsar drygt 200 sittande. Dekoren går i röd textil. Rekvisitan är sparsmakad men effektiv. Scenhänget glittrar desto mer.
Ängelholms nya teaterscen ska även rymma andra kulturella evenemang. Men Engelholmsrevyns eldsjälar är nog gladast av alla över att kunna möta sin publik så här generöst. Skådisarna välkomnar som pappfigurer i naturlig storlek. I golvet finns de kända namnen inlagda i stjärnor, precis som i Hollywood… Ordförande och aktören Johan Ejehag hade all anledning att glänsa i kapp med fasadens röda upplysta skylt och foajéns välkomnande kristallkronor.
På scenen är de tio personer, men totalt är det ett 50-tal aktiva engagerade i den nu 30-årsfirande föreningen. Det bjuds klassisk nummerrevy i två akter på vardera en timme samt paus. Mycket av materialet är skrivet av medlemmarna medan annat importerats och anpassats till de egna uttrycken.
Det är på många sätt en typisk lokalrevy, med många anspelningar på orter och kommunpolitikens mest bekanta namn. ”Munka Rap” är verkligen lokal. Puppan, veteranen som var med redan vid starten 1986, drar ner skrattsalvor i filmiska ”Korpens återkomst”. En publikfavorit!
Annat är ordvitsigt på typiska revymanér. Naturligtvis gisslas somt som sig tilldragit haver i kommunen under 2015. Att tunnelbygget genom Hallandsåsen inte gått på räls noteras förstås. Men i stort ändå inte mer närodlat än att även utsocknes hänger med.
Regissören Gösta Janson har som vanligt fått bra skjuts på ensemblen. Inga longörer, snabba kläd- och scenbyten. Innehållet utlovas vara skruvat och vågat. Och, jovisst, det skojas friskt och småfräckt, nära buskistraditionen. Exempelvis förväxlingarna i Mammas nya leksak. I Galenpannorna gör Johan och Rikard gör sin tolkning av ballongdansen. Några populära figurer dyker upp även denna gång, som frispråkiga Jenny och Josefin (i Rökpaus).
Det dansas och sjungs en hel del. Allt satt väl inte gjutet på genrepet.
Orkesterns fyra musiker skymtar till höger om scenen. Dessutom underhåller Nils Johansson på elpiano i foajén (och Josefin spelar fiol i ett par nummer).
De som varit med från starten i Kungsgårdskolans matsal, via Nyhemsskolans aula till Rönneskolans scen kunde konstatera att det som nu ges i lokalen på Nybrovägen är i sydsvensk toppklass. Revyn vann i ett par kategorier vid Revy-SM 2014. Några monologer och sketcher i den aktuella uppsättningen bör platsa i slutstriden.
Gå till toppen