Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

FN oroas av id-krav för flyktingar

FN:s flyktingorgan UNHCR följer de svenska förberedelserna för id-kontroller med stigande oro. Om fler länder följer Sveriges exempel riskerar asylrätten att inskränkas, befarar flera organisationer.

Polis utanför ett Öresundståg som stannat vid Hyllie station utanför Malmö för gränskontroll i december. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson / TT
– Tyvärr ser det ut så i Sverige att giltig id-handling blir ett kriterium för att kunna söka asyl, säger Mattias Axelsson, presstalesperson för UNHCR i norra Europa.
Han säger att EU:s länder och regeringar måste förstå att människor som flyr inte alltid har tid eller möjlighet att få med sig rätt handlingar.
– Det är en enorm påfrestning att vara på flykt, det går inte att förvänta sig att de som har rätt till asyl också har rätt handlingar från början, det är helt omöjligt. Men det är där vi hamnar nu tyvärr. Vi ser på det här med stigande oro.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) anser inte att asylrätten hotas då flyktingar ändå kan söka asyl i andra länder i EU. Något som Mai Greitz, ordförande för den svenska avdelningen av Internationella juristkommissionen, bara delvis håller med om:
– Det stämmer att det rent juridiskt inte finns en absolut rätt att välja land att söka asyl i. Men om både enskilda länder och EU som helhet gör det svårare att söka asyl, då blir det de facto en inskränkning av asylrätten.
UNHCR beklagar att de inte fick yttra sig om lagförslaget i förväg.
– Vi vädjade till Sverige att inte använda de här mekanismerna och flytta ansvaret till andra länder, säger han och pekar på att EU:s länder behöver ta ett gemensamt ansvar för flyktingar.
Nu ser han en överhängande risk att gränskontrollerna driver människor utan identitetshandlingar till farligare flyktvägar, något som UNHCR varnade för redan i augusti. Människosmugglingen har ökat kraftigt de senaste åren enligt siffror från gränspolisen i Region Syd.
– För att överleva är man beredd att göra nästan vad som helst, man hittar nya, farligare vägar. Det är mycket olyckligt.
UNHCR följer nu situationen noga, bland annat för att se om Danmark följer i Sveriges spår. Danskarna är förberedda på att snabbt kunna införa egna id-kontroller.
– Risken är att det blir en dominoeffekt genom Europa, det kan bli så att fler länder inför liknande regler. Det skulle påverka asylrätten rejält — alla har rätt att söka asyl om man flyr för sitt liv. Men då skulle den rätten inskränkas igen, säger Mattias Axelsson.
Enligt Migrationsverket saknar runt 60 procent av dem som söker asyl i Sverige id-handlingar. Med id-kontroller skulle de inte ha kommit in i Sverige.
– Då blir resultatet att människor hamnar i limbo och skickas mellan olika länder. Det är fruktansvärt.
Gå till toppen