Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dödliga cykelolyckor minskar stort

De dödliga cykelolyckorna ser ut att ha minskat dramatiskt förra året. Jämfört med 2014 har dödsfallen mer än halverats.

De dödliga cykelolyckorna har minskat. Arkivbild.Bild: Claudio Bresciani / TT
Förra året dog 17 cyklister i trafiken mot 40 under 2014, visar preliminära siffror ur Transportstyrelsens olycksdatabas som Cykelfrämjandet tagit fram.
Siffrorna skiljer sig något från Transportstyrelsens officiella statistik — där bland annat sjukdomsfall och misstänkta självmord räknats bort — men trenden pekar ändå tydligt nedåt. Cykelfrämjandet gläds åt utvecklingen, som kan bero på att fler cyklister är ute i stadstrafiken.
— Ju fler som cyklar ju bättre blir samspelet. Det kan också bero på att kommunerna blivit bättre på skottning, sandning och sopsaltning och att det lagts mer resurser på cykelvägar och cykelbanor, säger Cykelfrämjandets ordförande Lars Strömgren.
Men fler satsningar behövs för att få ned olyckstalen, menar Cykelfrämjandet. Bland annat vill man se åtgärder mot högersvängsolyckor, som kan uppstå i korsningar när en lastbil svänger utan att föraren ser cyklisten bredvid sig.
— Det är en typ av olyckor som faktiskt går att bygga bort, säger Lars Strömgren.
Mer resurser måste läggas på cyklisterna när vägar planeras, menar han.
— Nu byggs cykelvägar där det blir lite plats över i stället för att lägga dem där de behövs, säger Lars Strömgren.
Gå till toppen