Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kärlek till mat på heltid

Efter 25 år på samma jobb ville hon göra något nytt. Nu lagar Anne Aobadia LCHF-mat och är författare till några av Sveriges bäst säljande matböcker.

Anne Aobadia sysslar med mat på heltid. Hon är författaren bakom böckerna Matkärlek.Bild: Sven-Erik Svensson
Kan man vara framgångsrik företagare och samtidigt vara placerad hemma vid spisen halva dagarna?
För Anne Aobadia är det inga konstigheter - hennes kokböcker är några av Sveriges bäst säljande just nu.
–  Ja, jag är en huslig typ. Vilket kanske inga karriärkvinnor skulle vilja erkänna, säger hon.
–  Men jag är en överpresterande person, jag jobbar alltid. Det gick ju an när man var anställd för då sparkade någon ut en efter visst klockslag. Men det är svårare när man jobbar hemma.
Nu ger hon ut både magasin och matböcker med titeln Matkärlek. All mat Anne Aobadia lagar görs i lägenheten i Hamilton house.
För sju år sedan flyttade hon till Helsingborg. Efter 25 år som journalist på Sydsvenskan ville hon göra något nytt.
–  Jag fick napp på Aller media och sa upp mig för att ta ett sommarvikariat på en trädgårdstidning, trots att jag inte kunde så mycket om trädgårdar. Sen frågade de om jag kunde dra igång deras nya magasin Mat & hälsa, säger hon.
Trots att magasinet sålde bra lades det ner när Aller media skrotade dotterbolaget som tidningen ingick i. Kvar stod Anne Aobadia med ett nytt intresse för lågkolhydratmat. Så hon bestämde sig för att ge ut en bok i stället - Matkärlek.
Recepten bestod av LCHF-recept, en diet som Anne Aobadia hade börjat med bara ett par år tidigare. Mat med låg mängd kolhydrater, men med mer fett och protein - något som blivit populärt bland personer som vill sänka sin blodsockernivå och gå ner i vikt.
Efter julmatshelgerna ligger två Anne Aobadias Matkärleksböcker på Bokus topp tio-lista över mest sålda matböcker.
– Det beror nog på att böckerna är välgjorda. De har fina bilder och jag har försökt skapa så enkla recept som möjligt. Jag har gjort vanlig mat, men plockat bort vissa saker och lagt till annat, säger hon.
I stället för att exempelvis komma på en LCHF-variant på pasta, har hon bytt ut pastan mot ugnsrostad vitkål.
–  Jag försöker ta ner det i nivå. Många undrar vad de ska äta i stället för potatis. Men det finns säkert tio olika sorters kål i varje Ica-butik, som du kan laga på fem olika sätt. Det blir ju 50 olika alternativ som inte kräver många minuters tillagning i stället för trist kokt potatis, säger Anne Aobadia.
Recepten är en vild blandning mellan svensk husmanskost, medelhavsmat och det franska köket.
– Jag är ju fransyska och jag gör vanlig mat som jag alltid har ätit och lagat i min familj. Förutom att jag nu plockar bort mjöl, socker och snabba kolhydrater. Jag menar, äter du pasta till lunch har du matkoma vid tre på eftermiddagen, säger Anne Aobadia.
Anne Aobadia lever som hon lär med LCHF. Till skillnad från många andra som kämpat med kraftig övervikt eller sjukdom, var hon frisk när hon la om sin kost. Med hjälp av Rydebäcksfotografen Emma Shevtzoffs bilder hoppas hon att fler ska se LCHF-recept som inbjudande.
– När jag hade jobbat några år med Mat & hälsa tyckte jag att nio av tio LCHF-böcker såg mindre aptitliga ut. Det var inte fina bilder och maten var inte vackert upplagt, säger hon.
– Nu har jag till och med en kompis som är vegetarian och älskar tidningen trots att det är en del kött i den. Men finns mycket annat. Det är riktigt bra mat.

LCHF

Står för Low carb, high fat.
En svensk diet som går ut på att kosten ska bestå av lågt intag av kolhydrater, men mer protein och fett. Kalorier ska inte räknas.
Dieten påstås fungera bra för viktminskning och en sänkt blodsockernivå.
Gå till toppen