Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Måste själv hålla värmen i hemmet

När inomhustemperaturen mätte 17 grader så satte Ann Nilsson in ett eget elelement i lägenheten. Men då såg temperaturen acceptabel ut enligt Ängelholmshem som inte tyckte att de behövde höja värmen.

Ann Nilsson trivs mycket bra i sin hyreslägenhet, men en kall vinter krävs det varma plagg även för att vara inomhus. Ängelholmshem garanterar 21 grader i sina bostäder.
Ann Nilsson har kämpat för att få en fungerande temperatur i sin lägenhet på området Papegojan, sedan hon flyttade in i den i slutet av år 2013.
Redan den första vintern märkte hon att det kunde bli ordentligt kallt i de 80 kvadratmetrarna och tog då kontakt med hyresvärden Ängelholmshem. Sedan dess har det blivit många samtal, utan att det blivit varmare i lägenheten.
– Jag kan ha 17 grader här och har ingen möjlighet att själv öka temperaturen på elementen. Termostaterna är bortplockade, säger hon.
Dagen då tidningen kommer på besök står det 18 grader på termometern på ovanvåningen. Golven är kalla och det drar rejält från både fönster och ventiler.
– Det är som kallast på ovanvåningen, men här finns det också fönster som är så otäta att man kan se ut genom springorna, fortsätter Ann Nilsson.
Responsen från hyresvärden har skiftat, men flera gånger har hon fått löfte om att problemen ska åtgärdas.
– En gång kom de och satte upp lister i fönsterspringorna, men de blåste bort. Och i höstas så lovade de att alla fönster skulle bytas före julhelgen, men så blev det inte.
Vid ett tillfälle satte hon själv in ett extra element och fick på så vis upp värmen. Med det resultatet att Ängelholmshem, som har mätare i lägenheterna, svarade henne att de tyckte att temperaturen såg bra ut nästa tillfälle när hon ringde och klagade.
Att det går att höja temperaturen är det ingen tvekan om, säger hon.
– Under julhelgen var det plötsligt väldigt varmt, 22 och 23 grader, men efter jul var det nere på 15. Då tyckte de att jag skulle lägga en handduk i fönstret.
En viss ekonomisk kompensation har hon fått efter sina klagomål. I december fick hon 1 500 kronor som engångssumma i hyresrabatt för de två kalla åren.
– Men sedan har de höjt hyran och det är fortfarande kallt i lägenheten.
Tommy Hedman är fastighetschef på Ängelholmshem. Enligt honom var det tänkt att fönstren skulle bytas före jul som Ann Nilsson fått besked om.
– Tyvärr har det skett någon kommunikationsbrist mellan oss och entreprenören. De har inte blivit bytta.
Det är inteenbart Ann Nilsson som drabbats. Sammanlagt är fem lägenheter för kalla och nya fönster är nu beställda till allihop. De måste dock specialbeställas och det dröjer sex till åtta veckor innan de levereras.
– Vi ser till att täta fönstren som är där så länge. Och får vi inte rätsida på värmen nu så sätter vi dit elradiatorer och ersätter för elen.
Inomhustemperaturen påverkar hela boendesituationen. Är det vanligt med sådana här problem?
– Det händer i gamla hus. Just här har det varit problem, vad det beror på vet vi inte, säger Tommy Hedman.

Garanterad temperatur

Ängelholmshem garanterar att värmen i lägenheterna ska hålla 21 grader. Temperaturen mäts då i mitten av rummet och cirka en meter över golvytan.
På vissa av Ängelholmshems områden så finns det så kallad komfortvärme, där hyresgästen själv kan reglera sin värme från 18 till 23 grader. Papegojan är inte ett av dessa områden.
Gå till toppen