Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Växthusområde ska giftsaneras

Asbest, kvicksilver, kreosot och blyrester måste tas om hand när det gamla växthusområdet nu rivs – förväntas kosta drygt 600 000 kronor.

Så såg det ut när de gamla kommunala växthusen ännu stod på tomten.Bild: Arkivfoto: Niklas Gustavsson
Några bostäder planeras inte längre på kommunens gamla växthusområde vid Sportstigen i närheten av Pyttebron. De tankarna var som mest aktuella i samband med planeringen av den nya trafikleden, den så kallade Pytteleden, planer som försvann efter förra valet.
Det handlar om ett område på cirka 7 500 kvadratmeter med bland annat växthus, kontors- och ekonomibyggnader.
Kommunens tekniska förvaltning hade verksamhet i området fram till och med år 2014, då man både kunde förvara växter och dra fram plantor till säsongens krukodlingar i växthuset.
Företaget Areco gjorde under våren en miljöinventering av byggnaderna i området på uppdrag av kommunala bolaget Ängelholmslokaler.
De hittade då material som räknas som farligt avfall på flera platser i byggnaderna och som måste omhändertas i samband med rivningen.
Eternitskivor som finns på fasad, tak och innerväggar men också i drivbänkarna i växthuset samt löst liggande skivor på marken.
Det finns asbest i dörrfogar och golvmattor i kontors- och ekonomibyggnaderna, kvicksilver i lysrör och termometrar och förhöjda halter av bly och andra metaller i golvfärg.
På flera ställen ligger det även kreosotimpregnerade telefonstolpar, som man har använt som markavskiljning.
I september skickade Ängelholmslokaler in en ansökan till Myndighetsnämnden om att få riva byggnaderna och sanera marken.
Då hade vi fått i direktiv av politikerna att gå vidare med rivningen och planera för en sanering för att göra om området till ett natur- och rekreationsområde, säger Ann-Karin Rietz på Ängelholmslokaler.
Det innebär ett något mindre omfattande arbete jämfört med om marken skulle användas till bostäder, vilket även sparar en del pengar. Kostnaden beräknas till runt 600 000 istället för en dryg miljon kronor.
Rivningslovet blev klart i mitten av december och arbetet påbörjades vid årsskiftet. Företaget Areco är entreprenörer för rivningsarbetet.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen