Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Privatekonomi är inte raketforskning”

Väldigt mycket månad kvar i slutet av pengarna – igen? Bara lugn. Experten Arturo Arques coachar dig till bättre koll på ekonomin.

Nytt år, nya tag. Men i plånboken och på kontot handlar det inte bara om kronor och ören. För att skaffa sig en sund ekonomi krävs det framför allt två personliga egenskaper.
– Förmåga till planering och ett visst inslag av disciplin. Jag brukar säga 20 procent planering, 80 procent disciplin, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.
Att upprätta en budget är ett bra exempel på planering. Inte enbart för att få en överblick över inkomster och utgifter, utan också för att få tid till reflektion.
– På så sätt kan du göra förändringar och få ut så mycket som möjligt av de pengar du har. Gör det så enkelt som möjligt. Sätt dig vid köksbordet med blyertspenna och rutat papper, en till två gånger om året.
Läs också 11 tips för bättre privatekonomi
Två bra tillfällen att se över sin ekonomi, svart på vitt, är vid årsskiftet och i samband med deklarationen. Utmaningen ligger inte i hur ofta man gör det, utan att man gör det, menar Arturo.
– Det är man värd, och familjen likaså. Privatekonomi är inte raketforskning. För mig handlar det om vilket liv och vilken livsstil du vill ha.
"Hur kul är det?" är en vanlig reaktion, men Arturo vänder på det.
– Hur roligt är det att inte ha några pengar, eller upptäcka två veckor efter lön att du sitter i skiten? Ställ det mot att planera och du upptäcker kanske att det är mindre obehagligt att spara. Det finns inga genvägar till en god ekonomi. Nyckeln är att tänka efter före.
Med det nya året kommer en del förändringar. Vilka påverkar vår hushållsekonomi?
– Ett nytt år innebär nästan alltid nyheter. Det som berör flest är att den kommunala skatten höjs i flera kommuner i landet. Likadant gäller för diesel- och bensinskatten.
Några viktiga sänkningar?
– Jobbskatteavdraget och sänkt skatt för pensionärer. En välkommen sänkning är räntan på studielån som sjunker för sjunde året i rad, säger Arturo Arques.

11 tips – checklista för en sund ekonomi

1. Säkra upp dina inkomster
Som löntagare – gå med i a-kassan och skaffa en inkomstförsäkring.
2. Känslighetsanalysera stora utgifter
Ringa in dina stora utgifter. Vilka av dem är mest känsliga för förändringar? Ta reda på vad som händer med din hushållsekonomi om exempelvis räntan går upp.
3. Buffertsparande
Alltifrån triviala överraskningar som en trasig tvättmaskin till skilsmässa eller långvarig sjukdom kräver en buffert. En bra utgångspunkt, oberoende av vilken familjetyp du tillhör, är två månadslöner efter skatt.
4. Spara framför allt
Oavsett inkomst, sätt sparandet främst – efter hyra och räkningar. Anpassa sedan konsumtionsbeteendet därefter.
5. Ta till enkla hjälpmedel
Skaffa Ica-kort för mat, öppna ett externt sparkonto, använd dig av appar som håller koll på utgifter etcetera.
6. Se över dina försäkringar
En genomgång av försäkringsläget är en god idé. Jämför priser, se till att försäkringar som rör hem, hus, bil, olycks- och dödsfall är uppdaterade. Ibland kan det löna sig att byta bolag.
7. Spara halva löneförhöjningen
Öka ditt sparande med hälften av nästa löneförhöjning. Då märker du inte av någon skillnad, men pengarna växer.
8. Låna aldrig till konsumtion
Snabblån och privatlån med ofördelaktiga villkor är vanliga lösningar för att ha råd med konsumtion. Men konsumtion är motsatsen till investering. En tumregel är att inte låna till konsumtionsvaror och -tjänster.
9. Kapa räkningstopparna
Årsavgifter och liknande tenderar att infalla vid årsskiftet. Om möjligt, sprid ut eller flytta betalningsintervallerna, eller dela upp räkningarna och betala månadsvis.
10. Sätt upp nya mål
Nya mål blir nya vägar till sparande. Planera för vad du vill kunna göra i år. Likadant i framtiden, om fem år, om tio år. Vilka utgifter kan du kapa för att förverkliga din dröm?
11. Sälj på Blocket
Välj alltid detta före att gå till pantbanken eller ta privatlån. Vittja din garderob, gör avkall på möbler, tv-spel, teknikprylar och liknande. Kan rädda en situation och i bästa fall omsätta pengar snabbt, på ett par dagar.
Gå till toppen