Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

När komplexa frågor blir svart-vita, när kunskap och vetenskap ersätts av tyckande…då finns det anledning att vara orolig för samhällsutvecklingen.

Jag har jobbat som journalist i 40 år. Jag har älskat varenda minut. Nåja, nästan…
Jag har känt att det jag och mina kolleger har sysslat med har varit meningsfullt och att det betytt mycket för läsarna. Jag har försökt vara ärlig och schysst mot människor och jag skäms bara för en handfull av alla artiklar jag skrivit eller varit med om att publicera genom åren.
Men under 2000-talet har klimatet hårdnat. Jag sticker inte under stol med att det påverkat mitt beslut att gå i pension. Att vara misstrodd, ifrågasatt och anklagad för både det ena andra suger. Senast i veckan blev jag beskylld för att vara medlöpare till den utveckling som Sverige genomgått de senaste fem-tio åren. Det syftade på det ökande antalet flyktingar.
En annan läsare ringde och hävdade att vi förtigit händelserna i Köln, Kalmar och Stockholm, trots att de dominerat både nyhets- och opinionssidor varje dag sedan de blev kända. Samma läsare tyckte också att vi skulle publicera bilder på avhuggna huvuden likväl som på treåringen som drunknade i Medelhavet. Jag försökte förklara vad pressetik är, men jag talade för döva öron.
Tyvärr hjälper det inte att presentera fakta för människor som får sin världsbild av så kallade alternativa sajter som sprider sitt gift. De är fientliga mot flyktingar, politiker, journalister och etablissemang. Okontrollerade uppgifter, generaliseringar och rykten får fortsatt spridning via snabba delningar eller tryck på ”Gilla”-knappen i sociala medier.
Föraktet för fakta är förödande. När komplexa frågor blir svart-vita, när kunskap och vetenskap ersätts av tyckande, eller tolkningar av vad någon likasinnad lagt ut i sitt Facebookflöde, då finns det anledning att vara orolig för samhällsutvecklingen.
Högerpopulismen och nationalismen breder ut sig i Europa. Ryssland, Ungern och Polen har tagit stora kliv bort från den västerländska demokratin.
Vi ser liknande tendenser i Sverige. Organiserade nätkampanjer syftar till att minska förtroendet för etablerade medier. Debattören Isobel Hadley-Kamptz gjorde i en artikel i Svenska Dagbladet i veckan paralleller till Putins Ryssland. ”…vi vet i dag hur Ryssland satsar på att destabilisera omvärlden genom ryktesspridning på nätet. Vi känner till deras betalda trollarméer, som sprider såväl direkt Putin-propaganda som mer subtila rökridåer. Syftet är att minska samhällsgemenskap och tillit och sänka det psykologiska försvaret, alltså försvarsviljan och motståndskraften mot påtryckningar och just desinformation”.
Enskilda journalister förföljs och hotas. Vi riskerar att självcensurera oss för att slippa obehagliga mejl och telefonsamtal. Jag har själv undvikit att skriva krönikor om vissa ämnen när jag har sett fram mot en lugn helg med hustrun.
Det finns även politiska krafter i Sverige som vill gå åt det ungerska och polska hållet och begränsa yttrandefriheten och styra journalistiken. Slutsatsen är att det som Helsingborgs Dagblad står för, en fri oberoende journalistik, behövs mer än någonsin.
HD TIPSAR
Öppet hus
Håll ögonen öppna. Snart bjuder vi in till Öppet hus i våra nya fina lokaler på Rådhustroget i Helsingborg. Boka 13 februari.
Gå till toppen