Ängelholm

De vände bilen och avbröt ett överfall

En bil från kommunens trygghetsjour var i våras på väg ut till ett larm när en av medarbetarna plötsligt såg ett pågående våldtäktsförsök.

Bild: Mats Roslund / arkiv
En bil från kommunens trygghetsjour var i våras på väg ut till ett larm när en av medarbetarna plötsligt såg vad som såg ut att vara ett pågående slagsmål.
Bilen hade kört förbi parken mitt emot brandstationen i Ängelholm. Strax beslöt de sig för att vända bilen och lyckades avbryta vad som visade sig vara ett våldsamt övergrepp mot en yngre kvinna.
Enligt åklagaren hade mannen försökt tvinga sig till sex genom att ta tag i kvinnan och trycka ner henne mot marken. Han hade dragit henne i håret och tilltvingat sig en kyss. Men längre kom han inte.
Med strålkastarljusen riktade mot parken hoppade en av kvinnorna från trygghetsjouren ut ur bilen och skrek "sluta" och "polisen är på väg".
– Vi trodde ju att det var två killar som slogs och jag var rädd själv, därför skrek jag. Men vi hade inte hunnit ringa polisen än. Det var en fint, berättar kvinnan, som vi kan kalla Berit.
Personen som legat på marken flög upp och sprang mot bilen.
– När vi såg att det var en kvinna förstod vi att det handlade om något annat.
Efter en stunds samtal med den överfallna kvinnan kunde hon själv ringa och polisanmäla händelsen. En patrull kom snabbt på plats och kort därefter kunde mannen gripas.
Han hade vid ett utandningsprov 1,34 promille i alkoholhalt. DNA-bevisning säkrades också.
I sitt arbete med människor på natten, när inte så många är i tjänst, är Berit och hennes kollega vana vid att fatta självständiga beslut. Men själv talar hon mer om adrenalin än mod.
– Jag tyckte det var så fruktansvärt att jag blev ilsken. Min kollega blev nog lite chockad över att jag kunde vara så aggressiv. Vi är olika, vissa vet nog inte vad de ska göra i en sådan situation.
I samband med att de vittnade vid rättegången fick hon och hennes kollega ett tack av en anhörig till kvinnan.
– Vi var mest glada att vi lyckats förhindra detta. Det kan ju drabba en själv nästa gång, säger Berit.
Mannen är i 30-årsåldern och dömdes av tingsrätten att förutom två års fängelse betala 45 000 kronor i skadestånd till kvinnan och 800 kronor till brottsofferjouren.
Själv förnekar han att det handlade om ett våldtäktsförsök och hävdar att han istället försökte hjälpa kvinnan. Domen kom i slutet av december och är redan överklagad. Mannen har också bett om att få byta offentligt biträde.
Fotnot: Vårdtagaren som patrullen var på väg till togs om hand av ett annat team.
Gå till toppen