Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Båstad

Nu kan fyren fortsätta visa vägen i mörkret

Fyrtornet på Hallands Väderö har 130 år på nacken, men ska nu vara som nytt från topp till tå efter att ha genomgått en helrenovering.

Den 130-åriga fyren på Hallands Väderö i Torekov är nu färdig efter att ha renoverats både in- och utvändigt på uppdrag av Sjöfartsverket.Bild: FSP for Surface Protection
De yttre detaljerna i mässing har fått ny glans, hela byggnaden har ytbehandlats och även träkonstruktionerna på insidan har renoverats. Nu återstår bara lite målning som ska göras till våren.
Det var i våras som arbetet med att restaurera den gamla fyren från 1884 inleddes. På uppdrag av Sjöfartsverket har FSP for Surface Protection genomfört en totalrenovering av den historiska byggnaden som blev klar i december.
Arbetet visade sig mer komplicerat än vad man först trott, men Sjöfartsverkets projektledare Thonny KG Schön, är ändå nöjd med resultatet.
– Fyren var mer illa däran än vi först trott, den var i väldigt dåligt skick och det gjorde att arbetet drog ut på tiden. Kanske borde något ha gjorts redan för flera år sedan, men nu hoppas vi att fyren ska leva vidare i många år framöver, säger han.

Uppfördes 1884

Under 1844 byggdes en lotsstuga på Hallands Väderö.
Efter att fem fartyg förlist i början av 1880-talet, beslöt Lotsverket att bygga en fyr på platsen.
Fyren drevs till en början på fotogen, men automatiserades 1965.
Till fyren hör två fyrvaktarbostäder med bagarhus, förråd, dass och källare.
Gå till toppen