Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stordalen ska driva kongressen

Nu är det klart. Hotellmiljardären Petter Stordalen med Nordic Choice Hotels kommer att driva den nya hotell- och kongressanläggningen på Ångfärjetomten.

Hotel Post i Göteborg, Malmö Live och nu Helsingborg.
Efter år av diskussioner och ifrågasättanden av behovet av en kongressanläggning är det snart dags att sätta spaden i jorden på Ångfärjetomten. Och på tisdagen presenterade Midroc Property Development vilken hotelloperatör de har valt att teckna avtal med.
Vid en pressträff i H55-paviljongen med utsikt över Ångfärjetomten förklarade Petter Stordalen med hög röst och yviga gester hur det nya Clarion-hotellet kan göra skillnad i Helsingborg. Om hur viktigt det är att tänka stort. Och hur fast övertygad han var om att det här hotellet skulle de ha.
– Vi ska sätta Helsingborg på den internationella hotell- och kongressmarknaden. Här har inte funnits den möjligheten tidigare. Och vi ska inte bara ta från den tårta som finns, utan vi lagar en ny och mycket större tårta.
Skeptiska röster ifrågasätter den framtida marknaden för konferenser och behovet av en anläggning för 1 300 konferensgäster i Helsingborg. Petter Stordalen gör tvärtom.
– Det är en global megatrend att vi reser och upplever mer. Den marknaden kommer bara att bli större och större. Och hur roligt är det att titta i en videoskärm?
Kongresserna kommer att vara viktiga för anläggningen slår han fast.
– Det är helt avgörande för vår succé att konferenserna är motorn.
Torgeir Silseth, koncernchef för Nordic Choice Hotels, berättar hur de föreställer sig att Helsingborgs största hotell med 250 rum ska användas.
– Jag kan tänka mig 50 procent konferensgäster, 30 procent affärsresenärer och 20 procent turister.
Samtidigt talas det om en mötesplats för alla. Så hur kommer helsingborgarna in i bilden?
– Hela byn ska in. Hotell ska vara öppna för alla. Se på Post i Göteborg med 2 000 personer på after work, det är så det ska vara!
Nordic Choice driver redan två hotell i Helsingborg, Clarion Grand Hotel och Comfort Hotel Nouveau.
– Men det här kommer att bli något helt annat, det blir Helsingborgs nya ansikte, säger Torgeir Silseth.
Clarion-hotellen är lyxhotellen i koncernen, de är större, centralt belägna och ska ha en lite internationell atmosfär.
Innan det förra förslaget på Ångfärjetomten, "Saltkristallerna", skrotades, så var hotellkedjan Marriott påtänkt som operatörer. Efter omtaget beslöt Midroc att gå ut öppet med en förfrågan för att hitta lämplig hotellkedja. Under hösten har de gått igenom anbuden.
– Vi började med två handfullar intressenter, säger Magnus Skiöld, vd för Midroc Property Development.
– Vi har kunnat konstatera att Nordic Choice och vi har samma höga ambitioner kring projektet.
Enligt Torgeir Silseth var det ”knallhårda förhandlingar med stora förpliktelser”.
Kring den 1 februari tar de över Ångfärjestationen, för att under sex månader planera och genomföra flytten över Hamntorget till den utbyggda kajen vid gamla tullhuset. Efter semestrarna påbörjas markarbeten inför kongressbygget på ångfärjetomten.
– Senast 2020 ska hela området stå färdigt. Vi investerar drygt 1,5 miljarder kronor i det här, säger Magnus Skiöld.
I projektet ingår även 150 bostäder mellan hotellet och Dunkers kulturhus. Det är lite fler än vad man sagt tidigare, eftersom det blir fler mindre lägenheter.
Vid invigningen av Malmö Live i somras gjorde Petter Stordalen bejublad entré då han anlände via kanalen på en jetski.
Kan även helsingborgarna förvänta sig en spektakulär invigning?
– Ja, självklart! Vi ska sätta byen på hodet!
Och medan de andra garderar sig genom att säga 2020 så försitter Petter Stordalen inte tillfället att säga att han hoppas på en sommarinvigning redan 2019.

Nordic Choice Hotels

Ägs av Petter Stordalen till 100 procent genom Home Invest AS.
184 hotell i Norden och Baltikum ägs av koncernen. Hotellen är grupperade i sex kedjor: Comfort Hotels, Quality Hotels, ­Quality ­Resorts, Clarion Hotels, Clarion ­Collection och Nordic Hotels & Resorts.
Nordic Choice Hotels AS är en av Nordens ledande hotellkedjor med en årlig omsättning på över 6,2 miljarder NOK och över 9 200 anställda.
Källa: Nordic Choice Hotels
Gå till toppen