Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Amatörarkeologen som satsade på guld

Ett genuint intresse för att göra affärer parat med en avsevärd släng av arbetsnarkomani. Men numera har Mikael Gibrand börjat tagga ner lite – från 100 arbetstimmar i veckan till 60–70.

– På fars sida var de bönder, på mors guldsmeder. Vi arrenderade marken av grevinnan på Christinelund och bodde i ett hus i där.
Affärssinnet vaknade tidigt. Med påskliljehandel i mycket liten skala och med en tveksam snilleblixt.
– Det finns en fantastisk rhododendronträdgård på Christinelund. Jag såg att det kom busslaster med turister för att titta och kunde inte fatta varför de inte tog inträde. En gång satte jag upp ett litet bord och började ta en krona för vuxna och 50 öre för barn. Minns att jag hann få ihop 31 kronor innan far kom, blev förbannad och satte stopp för det.
Skolvägen till Laröds skola inleddes med promenad ner för backen till Domsten och bussen. Där längs dikeskanten väcktes intresset för arkeologi.
– Jag hittade pilspetsar och yxor och började samla. I nian när jag gick i högstadiet på Norrlycke i Ödåkra frågade SYO vad jag ville jobba med och jag tänkte arkeologi. Har du inte funderat på guldsmed, frågade han. Och jo, det jobbet innehåller mycket av sådant jag tycker är kul.
Mikael Gibrand kom in som en av 16 bland 300 sökande på guldsmedsskolan i Mjölby. Efter tre år där blev det praktik i sydtyska Phortzheim.
– Morfar Hugo Olsson startade eget i Helsingborg 1928. Mormor Ruth var affärskvinnan som såg till att det gick på plus. Efter lumpen började jag jobba som guldsmed hos min mor i Guldshop på Kullagatan i Helsingborg.
Då hade Mikael Gibrand också med viss framgång hunnit ge sig in i fastighetsbranschen.
– Jag var 20 när jag köpte en liten hyresfastighet i Kattarp. Jag renoverade lägenheterna på nätterna, hyrde ut och bodde gratis själv.
1987 drog han igång import av idrottspokaler och började gravera hemma på kvällarna. Den verksamheten blomstrar än. 1989 köptes butiken i Höganäs när Olle Åman gick i pension.
– Det såg helt annorlunda ut då med små fönster. Vi har byggt om och till i omgångar och bland annat tagit över Arbetets gamla lokaler och Höganäs museums lager i källaren för att få mer plats.
I Höganäsbutiken fanns Camilla.
– Tycke uppstod och hon blev min fru. Vi köpte hus i Skälderviken. Sen blev det Farhult i tio år innan vi flyttade till Höganäs. Och nu är det dags för flytt igen. Vi har sålt vårt hus och håller på att renovera ett annat i Höganäs som vi flyttar till i mars.
Sedan länge är import och grossistverksamhet viktiga delar av verksamheten. Och limousiner, Mikael rattar sin vita Lincoln på många uppdrag. Antalet butiker har varit större och tanken var ett tag en liten kedja. Numera försöker Mikael Gibrand hålla företagandet på en nivå som inte kräver 100 arbetstimmar i veckan. Men 60–70 blir det – plus limokörning, pokalgravering med mera.
– Allt hänger egentligen samman. Säljer vi en fin vigselring så kan vi erbjuda oss att köra limo till och från kyrkan i stället för att ge rabatt.
Hur länge håller du på?
– Morfar jobbade som guldsmed tills han var 91, det planerar inte jag att göra. Men jag älskar ju jobbet och jag kör kanske på 5–10 år till. Barnen är inte intresserade av att ta över.

Hobbyn betalades i betorna

"Jag gillar att samla saker. Samlar mynt och sedlar. Det har jag gjort sedan jag var elva år. Det började med en annons i HD om en gammal tvåkrona. Farmor och farfar hade en bytta med mynt och när jag rotade igenom den hittade jag en sällsynt femöring.
I Åstorp var vi hemma hos en person som annonserade om att sälja mynt. Far frågade vad de skulle ha för hela samlingen. Han köpte den för 1 500 kronor åt mig men jag fick arbeta av det med att hacka betor hela sommaren. Jag gick med i numismatiska föreningen i Helsingborg också.
Det är en kul hobby, men jag har sålt av mycket av min samling."

Namn: Mikael Gibrand.

Ålder: 52 år.

Familj: Gift med Camilla, barnen Christopher 22, Robin 20 och Josephine 17.

Bor: Villa i Höganäs.

Gör: Driver Guldshop i Höganäs och Åstorp plus tre specialiserade webbutiker. Designar smycken i serien Gibrand design.

Intressen: Bland mycket annat arkeologi, gemologi och numismatik.

Gå till toppen