Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

De skapar mode av återvunnet material

Miranda Hamark och Luisa Scialanga ordnar på fredag en modevisning på temat trashion på Dunkers.

– Trashion är en sammanskrivning av trash och fashion. Jag bodde med min familj i Hongkong och där var trashionshower stora event. Jag blev fascinerad av det och när vi flyttade hem till Sverige igen tog jag med mig idén, säger Miranda Hamark.
På Cultura gymnasium stötte hon samman med Luisa Scialanga. De fick bra kontakt och Luisa nappade omgående på trashion-tanken och det utvecklade sig så att modevisningen blev till deras slutarbete.
På fredag 22 januari klockan 18 är det dags för modevisningen ”Cultura Trashion 2016 – kläder gjorda av återvunna material” i RumEtt.
Modellerna Hanna Swärdh och Dafina Gashi med två av klänningarna.
– Totalt kommer vi att visa elva eller tolv klänningar. Visningen är öppen för alla som är intresserade och efteråt bjuder vi på något sött och gott, säger Miranda Hamark.
Hon och Luisa Scialanga har gjort det mesta själva och har jobbat i samarbete med Dunkers. Dessutom har de hjälp av klasskamrater och vänner som ställer upp som modeller.
– Det blir inga stereotypa modeller. Vi har valt att gå på utstrålning och personlighet. Vi är så stolta över våra vänner, de är så duktiga, säger Luisa Scialanga.
I teamet är det hon som varit administratören och den som bland annat skött ekonomin. Miranda har tagit sig an det kreativa skapandet.
– Jag gillar kläder, fast jag är inte så bra på mode. Men jag har ett öga för det konstnärliga och hur man kan använda olika material, säger Miranda Hamark.
Miranda Hamark jobbar med kreationerna till modellerna Hanna Swärdh och Dafina Gashi.Bild: Lennart Hamark.
Hon har bland annat använt sig av material som mjölkkartonger, spelkort, cd-skivor, aluminiumburkar, plastpåsar och kvitton till de olika kreationerna.
– Det blir till att hitta olika lösningar. Sen vill jag ha det lite roligt också. Vi ska bland annat ha ballonger fyllda med färg till en av klänningarna. Fast mer än så berättar jag inte, säger Miranda Hamark.
Luisa Scialanga och Miranda Hamark håller i en trashionshow i RumEtt på Dunkers på fredag.
Hur är intresset för trashion i Sverige?
– Jag tror att intresset är stort. Men det händer inte så mycket. Jag har kollat runt, men jag har inte kunnat hitta om det varit någon trashionmodevisning tidigare, säger Miranda Hamark.
Är det här nånting som kan återkomma?
– Personligen skulle jag absolut kunna tänka mig att göra det här en gång om året. Men problemet är studierna. Både jag och Luisa ska till Lund och studera, säger Miranda Hamark.
– Men det hade varit kul om det här sätter igång en kedjereaktion och någon annan nappar på idén och fortsätter, säger Luisa Scialanga.
Hur är känslorna inför fredagens event?
– Det känns spännande. Och lite nervöst. Jag ska både prata till publiken och gå som modell. Men det kul att göra något nyskapande. Det här är ju inget man gör varje dag, säger Luisa Scialanga.
Så här kan det se ut på en trashionvisning, videon är från Jess Eatons Trashion Show under modeveckan i Brighton 2010:
Gå till toppen