Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
HIF

Resurs Bank räddar HIF igen

HIF har sålt tre spelare för åtta miljoner, men ändå gjort en förlust på 1,3 miljoner på affärerna. Resurs Bank har än en gång fått rycka ut och rädda klubben, som nu är skyldig huvudsponsorn drygt 14 miljoner kronor.

Tre sålda spelare – men inga pengar in till HIF. Istället kan vi berätta att det för andra gången på kort tid är storsponsorn Resurs Bank som ser till att det blir ett litet plus på sista raden efter vinterns spelaraffärer.
När HIF:s klubbdirektör David Brodetsky ska beskriva försäljningen av Robin Simovic till japanska Nagoya Grampus skakar han på huvudet:
– Vi gick igenom kontrakten med de externa finansiärerna gällande Robin Simovic och då stod det klart att HIF gör en förlust efter försäljningen, säger David Brodetsky.
Hur kan ni förlora pengar på att sälja spelare?
– När vi lägger ihop kontrakten får vi en verklighet där HIF förlorar över 1,5 miljoner kronor vid försäljningen av Robin Simovic. Om vi hade sålt för en större summa så hade det kanske inte hänt.
Under transferfönstret har fem spelare lämnat. Klubben har fått betalt för tre av dem. Totalsumman är drygt åtta miljoner kronor för Robin Simovic, Jere Uronen och Ema Boateng.
När allt är avräknat och de externa finansiärerna fått sitt står det på sista raden att HIF bara får en vinst på 300 000 kronor.
– Det är inget vidare och anledningen är framförallt återbetalningarna till de externa finansiärerna. Henrik Larsson har vidtagit åtgärder för att få ner fotbollsbudgeten och det är synd att det bara innebär 300 000 kronor till resultatet. Det är ändå ett litet steg i rätt riktning.
Läs mer: HD sänder HIF:s träningsmatcher
Men att det blir 300 000 kronor över är en sanning med modifikation. Utan hjälp hade HIF gått back cirka 1,3 miljoner kronor på de tre försäljningarna.
– Det uppstod en pinsam situation som innebar att vi var tvungna att gå till Resurs Bank ännu en gång. De har hjälpt oss tidigare, som ni rapporterat om. Efter en hel del diskussioner kommer de nu till klubbens räddning ännu en gång. De var inte glada, men de insåg att vi behövde hjälpen.
Resurs Banks avkastning för Robin Simovic skulle ha blivit ungefär 1,6 miljoner kronor. Det är den summa banken nu låter HIF behålla – tills vidare.
– De 300 000 kronorna vi redovisar som en vinst är efter att Resurs Bank hjälpt oss. Utan deras hjälp hade det blivit väldigt svårt att få ihop ekonomin.
Efter flera försäljningar har skulden till de externa finansiärerna minskat en hel del. Men det återstår drygt 16 miljoner kronor – framförallt till Resurs Bank.
– På lång sikt måste vi kunna stå på egna ben och då är återbetalningen ett måste. I samband med försäljningarna av Robin Simovic och Jere Uronen avslutades avtalen med en handfull investerare och vi är väldigt tacksamma för alla investerares engagemang.
I och med återbetalningen har HIF:s externa finansiärer nu krympts till tre.
– Det är bra att vi löst våra åtaganden. Utöver Resurs Bank är det nu endast två externa finansiärer kvar och det känns bara inför framtiden att vi har kunna krympa den biten.
David Brodetsky är kritisk till hur klubben har skötts.
– Jag måste erkänna att jag inte kan förstå hur HIF kan skriva kontrakt som leder till en förlust. För mig är det inte bra för klubben och inte heller för finansiärerna. Jag är besviken över hur vi kan ha gjort den här typen av avtal.
Hur känns det att sitta på den stolen och se en spelaraffär bli en förlust?
– Inte bra när vi tittar genom kontrakten och de inte stämmer överens med varandra. Det känns inte bra och det är inte bra. Vi måste ha diskussioner med personer som har ett HIF-hjärta och samtidigt bedriver affärsverksamhet. Vi hade kunnat undvika det om kontrakten varit annorlunda skrivna från början.

Fakta

HD har i flera omgångar berättat om HIF:s ekonomiska förehavanden. Klubben har lovat medlemmarna transparens. Men längs vägen har det ständigt dykt upp nya saker.
2012 lämnade HIF över en symbolisk check på 16 403 564 kronor till kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson.
2013 stannade klubbens förlust på -6,7 miljoner kronor. Anledningen var att Resurs Bank köpte framtida spelarrättigheter för 15 miljoner kronor och därmed räddade klubbens resultat.
2014 budgeterade HIF med att sälja spelare och det budgeterade målet överträffades med råge. I och med försäljningen av David Accam till Chicago kunde skulden till externa finansiärer kapas med ungefär sju miljoner kronor till ungefär 16 miljoner kronor.
2015 stod det klart att landslagsmannen Emil Krafth var intecknad med över 100 procent och det egna kapitalet sjunkit dramatiskt.
2016 har Resurs Bank ett minimum på 25 procent av alla framtida spelarförsäljningar till dess att skulden är reglerad.
Gå till toppen