Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fjortistidens virtuella fritidsgård e tebax

Nostalgimätaren slår i taket. Stjärnornas krig gjorde julen till en rymdsaga. Den stundande Arkiv X-premiären triggar min inre konspirationsteoretiker. Och Twin Peaks-teasern framkallar syner av dansande dvärgar och demoner i Långvinkelns kvällsdunkel.
Ja, ni hör själva. För tillfället carpas det inte mycket av nuet. Jag stormyser i gamla fotspår.
Boven i dramat är varken Rymdimperiet eller FBI:s absoluta toppskikt.
Lunarstorms återkomst slår allt med ljusår.
Nätcommunityt som fanns på alla tonåringars läppar i början av 2000-talet – och det långt innan "sociala medier" ens var ett myntat begrepp.
Nordens första digitala mötesplats var det viktigaste som hänt sedan telefonnätet möjliggjorde trepartsamtal.
En vecka in på det nya året återupplivades lunarfenomenet på stajlplejs.com – för nostalgins skull. Ett av stans kommunalråd, 80-talist givetvis, hann grabba hjärtstartaren före mig. Men sex välbekanta knapptryckningar och ett spjuveraktigt lösenord senare hade mitt alter ego fått pulsen tillbaka.
Mycket har hänt sedan gymnasietiden och Lunarstorm sedermera stängdes ner.
"Scullz", F17, har blivit F30 – en busigt klädd drömmare boendes i lövhus med en böjelse för pannkakor och all sorts musik, ständigt på jakt efter nya samlarobjekt i livets öken.
Äldre vänner möter detta med viss skepsis. Varför ödsla tid på att återuppleva sin fjortistid?
Vi som har varit där vet. En like-raket till profilbild på Facebook är inte i närheten av statusen som kom av ett html-sminkat krypin. Ett Direct Message på Twitter ger inte samma skutt i bröstet som när flaskposten på Lunarstorm lyste grön vid nästa inloggning. Och en match på Tinder bleknar i jämförelse med vetskapen om att "Cool_smile" snokat på din sida eller "Groovy_mini_mannen" trampat i gästboken.
Vi är många som propsar på att gammal nätkärlek aldrig rostar. Och i en värld där klimatet på nätet blir allt hårdare är det skönt att ta en paus från framgångs-selfies och politiska FB-länkar.
Tack Bjarne och gänget! Det är aldrig för sent för att sprida löve.
Gå till toppen