Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Teaterturné i Europa - ett steg mot drömmen

För tillfället åker han runt i Europa och lär barn och ungdomar engelska med hjälp av teater. Håkan Thebas skådespelarkarriär har tagit ordentlig fart. Och han siktar högt.

Håkan Theba har varit hemma och firat jul med familjen i Höganäs. Ett tillfälligt lugn i en intensiv vardag. Men runt hörnet väntar nya turnéer och föreställningar.
– Det är ofta ett intensivt schema men jag tycker det är så kul. Visst, alla har vi våra dagar, men när jag väl står och gör mig redo inför en föreställning känner jag alltid glädje.
Intresset för att skådespela har funnits där sedan barnsben.
När Håkan var fem år gammal flyttade han med familjen från Viken.
– Vi flyttade till Thailand, där gick jag på en internationell skola och det var då jag började intressera mig för teater. Jag gjorde min första roll när jag var fem år gammal, i en julpjäs.
Han har alltid trivts med att stå på scen men trots det var det inte självklart att han skulle göra karriär i skådisyrket.
– Jag var 21 och hade haft en del olika jobb sedan studenten, bland annat var jag på Findus lager i Bjuv. Det var inte förrän under den perioden jag klar över att det var skådespelare jag ville bli.
Håkan sökte en del utbildningar och blev antagen till Calle Flygare teaterskola i Stockholm. Efter ett år i huvudstaden flyttade han vidare när han började på Kogan Academy of Dramatic Arts i London. En utbildning som var både lärorik och krävande, enligt Håkan.
– Jag brukade tillbringa 15 timmar i skolan, sju dagar i veckan. Man levde som i en bubbla.
I augusti när examen nästan var i hamn lyckades Håkan få ett jobb. Det hela började med att han såg ett inlägg på Facebook om ett företag, English Theater Company, som sökte skådespelare. Efter två auditions var jobbet hans.
– Jag blev så glad. Det är väldigt ovanligt att man får ett sådant jobb innan man har sin examen.
Företaget är stationerat i Barcelona och under hösten gick flytten till Katalonien för 26-åringen. Efter att på kort tid ha repeterat fyra olika pjäser åkte han ut på turné tillsammans med två andra skådespelare under hösten.
– Först var vi runt i Spanien sedan i Holland och Belgien. Vi åker runt på olika skolor och uppträder för skolelever i åldrarna 5-18 år. Vi har olika pjäser för olika åldrar.
Han beskriver teatern som ett interaktivt tillvägagångssätt.
– Vi vill ha med publiken i alla föreställningar. Det blir ett annorlunda sätt att lära sig engelska.
Konceptet har varit uppskattat. I vår hoppas Håkan att också svenska skolor ska få upp ögonen för teatern.
– I slutet av maj ska vi åka till Sverige och visa upp det vi gör.
Närmast väntar mer turnerande med teatern för Håkan. Vilket han ser fram emot, men långsiktigt tänker han annorlunda.
– Att bli en internationell filmskådespelare, det är min största dröm.
Gå till toppen