HIF

Bojanic: "Det kanske blir mitt år i år"

De bästa polarna har lämnat för proffsspel utomlands.
Kvar är Darijan Bojanic med en karriär på väg, ja, på väg vart?
– Nu vill jag verkligen lyckas, jag vill också ta mig utomlands, säger han.

En självkritisk, mycket självkritisk visar det sig, Darijan Bojanic tittar tillbaka på 2015.
– Det var mycket ups and downs. Jag måste hitta en jämn nivå för att vara stabil och hålla i längden. Har jag en bra dag med bollen, ja ni har väl sett att det ser bra ut då, men har jag en dålig dag så blir det så att jag bara försvinner.
Har Henrik pratat mycket med dig om det här?
– Nej, inte så, men han kan ju fotboll så jag vet att han känner samma. När jag inte presterade så jävla bra och hade en dålig vecka på träningarna startade ju någon annan såklart.
Under den nya östra läktaren står vi i den ändlöst långa korridoren på markplan en Bojanic-frispark från HIF:s nya omklädningsrum. Det snöar ute.
– Jag känner i alla fall att jag har ett litet ansvar i laget. Med de offensiva kvaliteter jag besitter vill jag sätta folk i bra rörelse. Jag hade inte varit här om de inte tror på mig.
Andreas Linde försvann, det var ett tag sen. Emil Krafth försvann, det var inte så länge sen. Jere Uronen och Robin Simovic försvann nyligen. Alla nära vänner.
Läs mer:Allt du behöver veta inför HIF:s säsong
21-årige Darijan Bojanic har inte försvunnit och det är nästan en känsla av left behind. Hur nu det kommer att påverka honom när han står inför en säsong där det måste hända något mer med hans spel.
– Det är klart det är jobbigt när de man hänger mest med lämnar laget, så är det ju. Men det är så i fotbollsvärlden att folk kommer och går. Nu har vi fått in nya spelare, nu är det bara att lära känna dem.
– Det ska bli kul att se vad de kan bidra med. Det är en väldigt spännande säsong, säger Gislavedssonen.
Han håller kontakten med Krafth och Simovic.
– Jag är bara glad för deras skull och det är stort av dem att ta det steget. Jag unnar dem allt. De som kommer dit förtjänar det.
Du är inte besviken att du är kvar?
– Absolut inte, jag har mig själv att skylla. Jag har bollen i mig. Vad ska man säga? Det är väl jag som har struntat ganska länge att jobba hårt i min karriär, men nu har jag tagit tag i det.
Låt oss stanna upp ett ögonblick här. "Själv att skylla" betyder inte att han inte trivs i HIF. "Nu" betyder från sommaren 2014 när Roar Hansen tog in honom från IFK Göteborg.
– Exakt. Det var då jag kände att "nu får det vara nog". I IFK Göteborg orkade jag ju inte lika mycket som de andra. Jag såg hur vältränade de var, medan jag var lite småfet och levde bara på min talang.
Har du kommit ikapp?
– Ja, det tycker jag. Det finns alltid saker att hämta igen. Det var mycket jag missade flera år.
– Jag har börjat leva bättre. Vila rätt, äta rätt, sova rätt. Innan kunde jag komma hem från en träning, somna och vakna åtta på kvällen och pallade inte att göra mat och gick ner och tog en pizza. Typ sådana grejer. Nu jobbar jag hårt.
– När jag var i Göteborg och Öster hade vi fysträningar och jag lekte att jag hade ont för att inte göra vissa övningar, men nu har jag tagit tag i det också och kör alla övningar fullt ut.
Inget fusk längre?
– Nä. Nu vill jag verkligen lyckas, jag vill också ta mig utomlands.
Det ser faktiskt ut som att han gått ner i vikt.
– Ja, det har jag hört från flera håll och de i laget tycker att det ser riktigt bra ut nu. Jag har förlorat en del fettprocent och vikten..., jag har inte mätt än.
Läs mer:Defensiven först för HIF
HIF:s ekonomi går på en krycka och försäljningar har inte gett plus utan minus och paradoxalt nog finns samtidigt en spelare i truppen som skulle kunna inbringa mycket kosing.
Ska man dra det till sin spets har klubben en potentiell pojke med guldbyxor i Darijan Bojanic – om han bara kunde få huvudet och helheten att synka ihop med sina dribblingsglada och hårdskjutande gudabenådade fötter, de vassaste i HIF.
– Det tänker jag inte säga att jag har, det får ni säga. Men jag vet att jag besitter något. Jag ska bara orka också, det är det viktigaste. För det med boll har jag ju.
Därför tränar han extra.
– Jag har inte haft en enda ledig dag sen vi började. Jag har börjat ta en promenad varje morgon innan frukost. Om vi är lediga kommer jag hit vid tio och kör cykel, mage och så.
– Allt börjar nu på försäsongen. Det gäller att jag jobbar hårt på varje träning så att jag orkar. Misstagen jag gör när jag väl har boll är för att jag är trött. Felpassningar och sådant, man tänker inte klart.
Försäsongen har varit igång i drygt två veckor och i dag är första träningsmatchen, borta mot Öster.
– Jag känner att den här säsongen så måste jag fan, jag måste ge det ett försök nu, jag måste kriga verkligen. Jag måste ta ut hela mig.
Bland det första Darijan Bojanic sa i intervjun får bli avslutningsorden.
– Det kanske blir mitt år i år.
Gå till toppen