Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jag har svarat på tusentals telefonsamtal och mejl och varit tvungen att både argumentera och motivera. Vilket annat företag har så engagerade kunder?

Det här är min sista krönika i Helsingborgs Dagblad. På torsdag går jag i pension.Jag vill passa på att tacka för alla vänliga tillrop på stan, i mejl och i inlägg i sociala medier som jag fått sedan jag tillkännagav att jag skulle sluta. Nu behöver jag inte gå på min egen begravning. Jag har fått höra alla fina ord medan jag lever.
En chefredaktör gör verkligen inte en tidning. I bästa fall skapar hen (nu retar jag upp delar av läsekretsen en sista gång) förutsättningar för att alla duktiga medarbetare kan göra ett bra arbete. Min talang är möjligen att jag har näsa för just talanger, att jag låter folk växa och inte petar i detaljer. Men jag ska inte ta åt mig äran för mycket när jag ser hur bra det gått för många yngre som jag varit chef över. De riktigt talangfulla tar sig fram av egen kraft. Då spelar det ingen roll om chefen är ett svin eller inte.
Jag är också ett lysande exempel på att chefen knappast är arbetsplatsens smartaste. Det har inte oroat mig så mycket som det kanske borde ha gjort. Men nu när jag ska pensionera mig inser jag att det jag mest kommer att sakna är de dagliga samtalen med intelligenta arbetskamrater, de djupa diskussionerna och de komplicerade problemlösningarna. Varje dag har varit en stimulans för hjärnan. Kommer världen att krympa nu? Blir jag snabbt inskränkt? Blir dagens viktigaste fråga vem som har sorterat strumporna fel i strumplådan?
Ni läsare har också tvingat mig att vara på tårna med era frågor, önskemål, och påpekanden. Jag har svarat på tusentals telefonsamtal och mejl och varit tvungen att både argumentera och motivera. Vilket annat företag har så engagerade kunder?
Läsarna har större inflytande på journalistiken än någonsin tidigare. Webben har gett oss möjlighet att snabbt se vad som blir läst och vilket engagemang en enskild artikel skapar. Den kunskapen om läsarna och läsningen omsätter vi i journalistik varje dag. Tack vare nätet kan vi också vara mer transparenta. Jag rekommenderar er att följa hd.se på Facebook där våra följare ofta initierar intressanta diskussioner.
Jag hoppas också att ni läste min efterträdare Jonas Kanjes tydliga programförklaring i tidningen i torsdags. Jonas är en mycket erfaren lokaltidningsjournalist som vet vad Helsingborgs Dagblad betyder för invånarna i nordvästra Skåne. Han kommer att slå vakt om tidningens och hd.se:s själ. Han är också medveten om journalistikens stora betydelse i en tid då vi översköljs av desinformation och destruktiv propaganda.
Jag önskar honom lycka till och har bara ett råd: Lyssna på läsarna! Och till er läsare: Tack för att jag fått var en del av ert liv!

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen