Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kenny Jönsson: ”Det kunde ha gått åt skogen”

Tre månader efter kollapsen har Kenny Jönsson fått veta varför han föll ihop. Samtidigt har den förre hockeystjärnan kommit en bra bit på vägen tillbaka mot ett normalt liv.

Samtalen från olika medier har varit många, men Kenny Jönsson har inte orkat besvara ett enda. Alla har velat veta samma sak: hur är det med honom efter kollapsen, ambulansfärden, blodförgiftningen och operationen i Örnsköldsvik för snart tre månader sedan?
Nu bryter han tystnaden exklusivt för HD/NST.
– På ett sätt tycker jag fortfarande inte det är så mycket att skriva om, det händer viktigare saker i världen, säger han. Dessutom är det först nu jag som har något att säga, nu vet jag vad felet är.
På väg tillbaka. Tre månader efter kollapsen i Örnsköldsvik talar nu Kenny Jönsson ut om vägen tillbaka – och att läkarna till slut gett honom svaret på alla frågor. "Jag har något som heter Crohns sjukdom", säger han.Bild: Niklas Gustavsson
Vi slår oss ner i avskildhet på ett kafé i Ängelholm. Kenny Jönsson äter en semla och dricker en kopp te. Han säger att han har känt av omtänksamheten från omgivningen.
– Verkligen. Jag har fått allt ifrån blommor till presenter hemskickade, både från kompisar och från människor som jag inte har någon kontakt med annars. Genom sociala medier har jag även fått ett stort stöd från gamla hockeyvänner.
Historien började torsdagen den 30 oktober i Örnsköldsvik. TV-pucken skulle avgöras och Skånes lag var på plats med Kenny Jönsson som huvudtränare. Han minns att han inte gillade maten på kvällen och att han kräkte flera gånger under natten som följde.
– Men det har hänt förr när jag har varit riktigt trött. Jag hade känt mig lite trött redan innan, men det trodde jag berodde på att det var höst, mörkt och grått ute.
På fredagsmorgonen skulle Skånelaget spela match, men då blev Kenny Jönsson övertalad att stanna kvar och vila.
– De tyckte att jag såg risig ut, så jag gick och la mig och sov hela dagen. Jag hade ingen feber, men kände mig väldigt trött.
Bild: Niklas Gustavsson
På kvällen satt ledarna och diskuterade olika saker och då var Kenny Jönsson med. Men han somnade redan vid 21-tiden och när han vaknade fem timmar senare förstod han att något var fel.
– Jag hyperventilerade, frös, skakade och krampade. Halv fyra på natten ringde min kollega efter en ambulans.
Blev du rädd?
– Nej, faktiskt inte. Då tänkte jag bara att jag skulle coacha laget klockan 10. Det sa jag till läkarna också.
På sjukhuset natten till lördagen insåg Kenny Jönsson allvaret när han hamnade i en hiss. Han hoppades få åka neråt, mot utgången, men resan gick i stället uppåt – mot intensiven.
– Mina värden var riktigt dåliga. Pulsen var uppe i 170 slag i minuten och blodtrycket var 90/50. Jag förstod att kroppen var sjuk, men i själen kände jag mig inte sjuk. Det var nog lika bra att jag inte visste hur illa det var.
Men hur kunde du inte bli rädd?
– Jag kände mig inte sjuk, det var nog därför. Sen gick det så fort, alltihop – plus att jag var drogad med smärtstillande. Men jag hade ont i magen hela tiden och de sa att de eventuellt skulle behöva öppna magen och se vad som var fel.
Läs också Kenny Jönsson kvar på sjukhus
Den operationen genomfördes på lördagskvällen. Blodförgiftning och en infektion i tunntarmen konstaterades, men varför det blivit så kunde ingen svara på när Kenny Jönsson vaknade efter narkosen.
– Det var så inflammerat i magen, de såg inte skillnad på vad som var vad. De plockade ut blindtarmen, men det visade sig sedan att den var frisk.
Blodförgiftning är allvarligt.
– Ja, framför allt när det handlar om magen. Jag har en vän som fått amputera en hand i samband med blodförgiftning. Det är svårt att amputera bort magen.
Bild: Niklas Gustavsson
Kenny Jönsson är en av svensk ishockeys allra största genom tiderna. Jag frågar om hans gamla idrottspsyke var en tillgång när hälsan svek.
– Både och, tror jag. Jag har alltid varit envis och låtit bli att känna efter. Det var inte till min fördel här, jag borde ha sökt hjälp tidigare. Samtidigt kanske den envisheten räddade mig från att gå under.
För det kunde ha slutat illa, det här.
– Ja, jag har fattat i efterhand att jag var mer illa däran än jag själv trodde. Det kunde ha gått åt skogen.
Du kunde ha strukit med?
– Ja.
Men läkarna kunde inte säga vad roten till problemet var. Oroade inte det dig?
– Nej. ”Säg vad som är fel och vad jag ska göra, så gör vi så”. Lite så har jag levt i 25 år, jag har alltid varit anpassningsbar. Dessutom fattade jag det som att de kunde utesluta allvarliga sjukdomar, som exempelvis cancer.
Kenny Jönsson som tränare för Skånes TV-pucklag.Bild: Emil Langvad
Efter knappt en vecka på sjukhus i Örnsköldsvik följde två veckor på Helsingborgs lasarett innan han fick komma hem i slutet av november. Sedan dess har Kenny Jönsson mest rensat kalendern, tagit det lugnt och sovit mycket. I förra veckan genomgick han en mängd undersökningar och då fick han svar på vad som troligen utlöste kollapsen: Crohns sjukdom (se faktarutan).
– Det är skönt att äntligen få veta varför jag varit sjuk. Jag kommer alltid att behöva medicinera, men annars ska jag kunna leva ett normalt liv och vara lika aktiv i mitt jobb som för ett kvartal sedan.
Hur mår du i dag?
– Det går åt rätt håll, jag blir piggare och piggare och orkar göra allt mer saker. Men jag blir fortfarande trött och måste sova en stund på dagarna. Jag ska bli helt återställd, men det tar lite tid.
Sedan våren 2013 har Kenny Jönsson inga åtaganden i Rögle. Men sonen Axel är målvakt i klubbens U15-lag, så han tillbringar mycket tid i arenan ändå.
– Vi är rätt lika, Axel och jag. Han har i alla fall fått ärva min vinnarinstinkt.
Vad tror du om hans framtid som hockeyspelare?
– Han kan bli bra, men det viktigaste är att han en dag kan se tillbaka och tycka att han hade roligt. Att han får med sig sunda värderingar och kompisar för livet.
Saknar du själv att leva ett liv som mest kretsar kring ishockey?
– Faktiskt inte, jag förgyller dagarna på andra sätt numera. Som jag sa, jag är rätt anpassningsbar.

Crohns sjukdom

Crohns sjukdom är en kronisk inflammation som kan drabba olika delar av magtarmkanalen. Orsaken är okänd, men visst ärftligt anlag har påvisats. Inflammationen kan drabba personer i alla åldrar, men vanligen sker det mellan 20 och 30 år. Vanligast uppstår inflammationen i slutet av tunntarmen och början av tjocktarmen. Behandling sker genom medicinering. Men även kirurgisk behandling kan tillgripas för att avlägsna förträngda tarmavsnitt och fistlar.
Källa: Nationalencyklopedin.

Kenny Jönsson

Ålder: 41.
Familj: Gift med Anne-Lee, barnen Axel och Emma.
Yrke: Deltidsbrandman.
Bor: Villa i Ängelholm.
Bakgrund: Slog igenom i Rögle i början av 1990-talet och avslutade sedan en lång och framgångsrik karriär i sin moderklubb 2009. Tillbringade tio av sina hockeyår i NHL och fick vara med om att vinna två OS-guld, ett VM och var med om att föra upp Rögle i elitserien två gånger.
Gå till toppen