Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En ung generation har hittat till kallbadhusen

En nygammal badform har fått ett uppsving. I kustnära kommuner kastas restriktiva detaljplaner, kläder och hämningar för att återvända till ursprunget: kalla havsbad.

Det ångar om kroppen, snön isar under fotsulorna. Det är lätt att drabbas av tvekan där på stegen ner i det tvågradiga vattnet och sen – chocken. Ett simtag till för att därefter med lätt panik frusta upp för trappstegen igen. Proffsen vaskar dödsföraktande av sig och tillbringar sedan en stund nakna på en bänk utomhus – fastän det är minusgrader.
Läs också Vinterbadet stressar kroppen pigg
Bitande havsvindar drar in över Ribersborg i Malmö. Istäcket har börjat lägga sig över tången på strandremsan. Det är full trafik på träbryggan ut till det mintgröna träpalatset på pålar. En del nöjer sig med att kliva in i värmen i restaurangen. Andra längtar efter att svettas lite mer.
På helger är det trångt i bastun på Ribersborgs kallbadhus. Intresset för kallbadhuset har fördubblats sedan renoveringen 2009. Förra året räknade de till 185 000 besök.Bild: Lovisa Höök
23-åringarna Karolina Brandt och Lisa Baker kan räknas till kategorin proffs.
– Jag har badat sedan tonåren. Att sänka ner sig i riktigt kallt vatten ger en endorfinkick och sedan ett lugn. Jag gillar också att det är en slags fristad där alla går nakna. Eftersom man är nära naturen blir det naturligt, säger Lisa Baker.
Karolina Brandt instämmer.
– I andra omklädningsrum står folk fortfarande och skyler sig. Här släpper man på alla sådana hämningar. Alla kroppar är välkomna och accepteras.
Besökaren möts av en uppmaning på bastudörren: "Här inne talar vi med små bokstäver". Väl inne i kvinnornas bastu doftar det från det vedeldade aggregatet och fönstret ger en panoramavy över Öresund. Det är lördag och majoriteten av besökarna talar med stora bokstäver. Om tentor, Tinder och förlossningar.
Karolina Brandt och Lisa Baker är från Bjärred och kallbad blev snabbt en familjetradition när orten fick ett eget kallbadhus. Kompisgänget från skolan sågs ofta i bastun. De tror att kallbadhustrenden är en del i tidsandan som fokuserar på hälsa och det naturliga. ”Man längtar efter skogsutflykter, drömmer om att flytta till landet och ska ha hår under armarna”, säger Lisa Baker.Bild: Lovisa Höök
Kallbadande har en lång historia i Skåne. Redan i början av 1800-talet serverades det kalla havsbad vid badhus i Malmö och sedan dess har badinrättningarna avlöst varandra. Inte mindre än fyra kallbad låg utmed den Östra hamnen på 1860-talet med namn som Aeolus, Najaden, Aux Belles och Amphitrite. Det var på den tiden när Sverige hade Europas lägsta boendestandard. Att ha badkar hemma var det inte tal om.
– Men det badades inte främst av hygienskäl. Kallbaden hörde ihop med att vistas på kurort, säger Anders Reisnert, stadsantikvarie i Malmö stad.
Framstående läkare börjar predika badandets medicinska betydelse. I början på 1900-talet liknas flera badorter i Skåne vid namnet Nordens Biarritz. Tyska kejsare, nordisk överklass och internationella jetsetturister reser hit - de flesta med slutdestination Mölle. Bilder av män och kvinnor som badar sida vid sida i polkagrisrandiga baddräkter räcker för att det ska börja snackas om "synden i Mölle". En del badgäster som stannar en längre tid, ställer om posten till grannorten Arild för att inte avslöja var de befinner sig. Men det glada badlivet kommer av sig när första världskriget är ett faktum och det dröjer inte länge innan kallvattnet tappar sin magi.
Att sänka ner sig i riktigt kallt vatten ger en endorfinkick och sedan ett lugn. Jag gillar också att det är en slags fristad där alla går nakna. Eftersom man är nära naturen blir det naturligt.
På 20-talet byggs istället moderna friluftsbad med solterrasser, åskådarläktare och simbanor, långt från 1800-talets stängda badinrättningar. Turismen ändrar karaktär och det är inte längre inne att tillbringa flera veckor på kurort. Under de kommande decennierna byggs något enstaka kallbadhus men trenden är tydlig: kallbadhusen överges. Många slukas av lågor, slits sönder i stormar eller lämnas fallfärdiga på ruttna pålar.
Efter andra världskriget faller kallvattenkurerna i glömska. Samtidigt börjar en vinterbadskultur växa fram i Skåne. Flera av kallbadhusen får vedeldade bastubyggnader under 60-talet och den lilla skara kallbadare som finns kvar bildar föreningar och skriver tidningsinsändare för att de säregna husen ska få stå kvar.
– Bastugillena hade en viktig roll. Annars hade vi förmodligen inte haft kvar våra anrika kallbadhus. Och det hade varit synd med tanke på vilken social institution och turistmagnet de är idag, säger Anders Reisnert.
Silke Olofsson har badat i 10 årBild: Hussein El-Alawi
Uppsvinget för kallbadhusen syns inte minst bland yngre. Svett, nakenhet och endorfiner lockar. Trenden märks tydligt här i Sveriges södra landsända. Det senaste tio åren har de gamla byggnaderna rustats upp och flera nya tillkommit.
Kanske var det Bjärredbornas envetna kamp för att bygga ett nytt kallbadhus, som gjorde att fler följde efter. Det var första gången på länge som ett nytt kallbadhus byggts och byggnaden hedrade både det historiska arvet och visade väg mot framtiden.
Det funkisinspirerande huset vid Långa bryggan i Bjärred ser ut att sväva viktlöst där det ligger en halv kilometer ut i havet. Huset är byggt i lärkträ i slutet av Sveriges längsta brygga och har skilda badavdelningar för män och kvinnor. Från restaurangens panoramafönster kan man njuta av utsikten över sundet och ibland skymtar en och annan naken rumpa fram från trätornens soldäck.
Bjerreds saltsjöbad kostade närmare fem miljoner kronor och en hel del frivilliga krafter att bygga.Bild: Lovisa Höök
Allt började med en lapp på ett träd: ”Kallbadhus i Bjärred – kan bli möjlighet. Ring kommunen!". Ingen vet vem som satte upp lappen, men den blev startskottet för Bjerreds Saltsjöbad.
Den då nyutexaminerade arkitekten Oliver Lühr var en av de hundra personer som deltog i det första mötet på Långa längan. Mötesdeltagarna var rörande överens om att det behövdes en mötesplats på orten och att det var dags att återuppliva Bjärred som badort.
Kommunen gjorde snabbt klart att den inte kunde finansiera, men däremot stötta projektet med upp till 1,5 miljoner kronor om föreningen bidrog med lika mycket. Vart femte hushåll i Bjärred stöttade ekonomiskt och tillsammans med bidrag från lokala företag var projektet i hamn. Oliver Lühr skissade upp huset och tack vare några eldsjälars jävlar anamma stod huset klart 2004.
– Många såg framför sig ett hus med snickarglädje, men jag valde en enkel design som samspelar med det man ser från strandkanten - havet, himlen och horisonten.
Kenneth Karlsson har badat i 10 årBild: Hussein El-Alawi
– Årskorten sålde som smör. Vi hade en farhåga att det bara var nyhetens behag, men det har skapats en stark kallbadhustradition och vi märker en ständig ökning av besökare, säger Tina Burgerhout som sitter i kallbadhusets styrelse.
Öppnandet av Bjerreds Saltsjöbad markerar ett trendbrott. Plötsligt ville var och varannan kustommun ha ett eget kallbadhus. Med inspiration från Bjärred formades en kallbadhusförening i Höganäs där Kvickbadhuset började ta form. Även i Båstad återskapades den gamla kallbadhustraditionen när Hotel Skansen lät bygga ett nytt badhus på pålar, på samma plats där det stått ett kallbadhus hundra år tidigare. Det senaste tillskottet på badhuskartan ligger i Blekinge. I december fick Karlshamn sitt eget kallbadhus med utsikt över Hanöbukten och Listerlandet.
Vi hade en farhåga att det bara var nyhetens behag, men det har skapats en stark kallbadhustradition och vi märker en ständig ökning av besökare.
Och fler kallbadhus kan det bli längs den sydsvenska kusten. I Ystad kämpar en trogen skara varje år med att arrangera nyårsdopp och hoppas få gehör för sin kallbadhuslängtan. I Skanör sa kommunstyrelsen ja till att bygga ett kallbadhus, men länsstyrelsen sa nej till detaljplanen. Nu diskuteras vilka ändringar som krävs. Kallbadhus har även varit på tapeten i Ängelholm, Trelleborg och Åhus.
Kallbaden i Malmö har lite olika karaktär. Ribersborgs kallbadhus har av tradition räknats som lite finare medan Sibbarps redan från början var folkligare. Detsamma gäller för Helsingborg. Även här har stadens två kallbadhus nyligen rustats upp för stora summor. I Pålsjö står badhytterna som klonade, nyputsade dockhus på rad. En knapp kilometer därifrån ligger Norra kallbadhuset - ”Kallis”.
Gunnel Grundtmaoch Angelica Rosdahl har lärt känna varandra i bastun på Kallis i Helsingborg.Bild: Britt-Mari Olsson
Mia Jansson, som jobbar där, tycker att det märks att gubbstämpeln är borta.
– Det kommer ofta gäng från Campus. Någon pappa kommer med sina tre telningar.
Även dessa gamla klassiker upplever en besöksbonanza. På Kallis i Malmö har antalet besökare mer än fördubblats sedan en omfattande renovering av badet för drygt sex år sedan.
– Hela ökningen ligger i gruppen som är 25 till 45 år. Det är kul att se att vi lockar en ny generation kallbadare, säger Jonas Dahlberg på Hekajo som ansvarar för driften.
Livet pågår så hela tiden. Man har alltid sin telefon. Här kollar man aldrig ens på klockan.
– Från vårt håll har det varit en riktad satsning. Om det är några som kan behöva en paus från vardagen och stänga av mobilen så är det den här gruppen.
För dagens kallbadare är det just avkoppling och social samvaro som står i centrum. Redan i det antika Rom var bad ett sätt att umgås. Idag kan kallbadhusen liknas vid moderna tempel, där människor kan träffas utan att konsumera. Där en ständigt uppkopplad hjärna tvingas koppla av – då bastun är en av få miljöer där det inte går att skrolla.
– Livet pågår så hela tiden. Man har alltid sin telefon. Här kollar man aldrig ens på klockan, säger kallbadaren Lisa Baker.
Pålsjöbaden

Råd för vinterbad

Vinterbada aldrig ensam.
Doppa inte huvudet om du är nybörjare.
Bada helst naken eftersom badkläder kyler.
Stanna inte i vattnet länge, max 20 sekunder räcker.

Badandet genom tiderna

1600-talet: Offentliga badhus börjar byggas i Stockholm. Rosenbad byggs på 1680-talet som en stor "badstuga".

1700-talet: Kurorterna växer fram. Man börjar servera kalla bad, men badar inte direkt i havet utan i specialbyggda badbassiner. 1725 drabbas badandet av ett dråpslag i form av ett badhusförbud. Badhusen förknippas med okyskt leverne och anses sprida sjukdomar, däribland syfilis.

1800-talet: Balneologin, läran om badandets medicinska betydelse, får fäste. Engelsmännen är pionjärer på kallbadandets konst. På den engelska kusten växer kurorter som Brighton fram och respekterade läkare börjar ordinera kallvattenskurer. I Sverige är det badläkaren Carl Curman som predikar kallbadandets hälsobringande betydelse och bidrar till att det slår igenom på allvar. Han blir känd som den som lärde Stockholmarna att bada.

1870: I hälsobadens spår tar byggandet kallbadhus tar fart. Flertalet kallbadhus byggs mellan 1870 och 1914.

1890: Ryktet om att män och kvinnor badar sida vid sida i Mölle ger eko långt ut i Europa. Snart går fulla direktvagnar från Berlin till Mölle. I början av 1900-talet finns det inte mindre än femton hotell i den skånska fiskebyn.

1900-talet: Bad i hav vinner över bad i kar. Vid sekelskiftet tycks varje ort med självkänsla stoltsera med ett kallbad.

1920: Kallbadhus blir omodernt. Nu ska det badas på friluftsbad med solterrasser, åskådarläktare och simbanor.

1930-talet: Nu ska det vara naket. 1932 bildades den första föreningen för nakenkultur "Hälsa genom nakenhet" i Stockholm. En motsvarande startades året därpå i Malmö. På 30-talet byggdes avskiljare på en del av kallbadhusen.

1960-talet: Skåningarna återupptäcker bastukulturen och vedeldade bastur byggs på flera av kallbadhusen.

1971: Rååbaden räddas undan rivning av nybildad förening.

1995: Ribersborgs kallbadhus förklaras som byggnadsminne.

2004: Bjerreds Saltsjöbad öppnar.

2005: En kallbadhusförening bildas i Höganäs.

2009: Ett kallbadhus byggs i Båstad.

2012: Kallis i Helsingborg nyinvigs efter en omfattande upprustning. Familjebastu införs för att möta de nya önskemålen.

2013: Kvickbadhuset i Höganäs invigs.

2013: Sveriges äldsta kallbadhus - Landskronas kallbadhus - slås i spillror i samband med stormen Sven.

2013: Kommunstyrelsen säger ja till ett kallbadhus i Skanör.

2015: Pålsjöbaden i Helsingborg nyöppnar efter att ha plockats ner bit för bit och byggts upp igen för 54 miljoner kronor.

2015: Moderaterna i Landskrona föreslår ett ny modern anläggning för kallbad vid Lustbåtshamnen.

2015: Karlshamn får ett eget kallbadhus.

Gå till toppen