Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vinterbadet stressar kroppen pigg

Kallbadhuskickar och endorfintrippar. Vad är det egentligen som händer i kroppen vid vinterbad?

Den vetenskapliga förklaringen lyder: När kroppen kyls ner extremt snabbt sätts kroppens försvarssystem igång. De yttre blodkärlen drar ihop sig och blodet strömmar allt snabbare genom kroppen. Chocken frigör en cocktail av bland annat adrenalin och endorfiner vilket ger en uppiggande effekt.
Frågar man någon av de skånska vinterbadarna så haglar superlativen vad det gäller vinterbadandets positiva effekter. Det talas om bättre stresshanteringsförmåga, gladare humör, bättre sömn, mindre värk vid kroniska sjukdomar, bättre immunförsvar och mycket mer.
– Det är otroligt avstressande. Långa vintrar är kämpigt, men kallbaden gör mig glad, säger Tina Fransson Krook, som brukar sticka till Ribersborgs kallbadhus på kvällarna och ta ett par dopp.
Vid Uleåborgs universitet i Finland studerades vinterbadare under fyra månader och jämfördes mot en testgrupp för att undersöka hur regelbundet vinterbadande påverkade humöret. Vinterbadarna kände sig mer energiska och gladare. De som led av diagnostiserad reumatism, fibromyalgi och astma rapporterade dessutom att baden hade lindrat smärtan. För att uppnå resultat krävs att vattnet är kallare än tio grader och att baden sker minst tre gånger i veckan, hävdar danska forskare.
Gå till toppen