Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han tar bort hinder längs resans väg

Med ett fysiskt funktionshinder kan resande kännas läskigt och svårt. Men Sebastien Archambeaud vill göra världen till en tillgängligare plats med nya bokningssajten ”Handiscover”.

Med rätt planering och bra boende kan alla upptäcka världen, menar Sebastien Archambeaud som utvecklat bokningssajten ”Handiscover”. Den samlar semesterboenden som passar funktionshindrade från många olika destinationer.Bild: Niklas Gustavsson
Det är den elvaårige sonen som inspirerat Båstadbon Sebastien Archambeaud att utveckla ”Handiscover”, en sajt med bokningstjänst och resetips för personer med begränsad rörlighet.
Sonen lider av en muskelsjukdom som gör att han bara kan gå korta sträckor och måste sitta i rullstol större delen av sin tid. Men Sebastien Archambeaud vill inte att det ska hindra honom från att upptäcka världen och det har blivit många resor med familjen.
– När vi har velat åka runt i världen har vi insett svårigheten att hitta boende som passar oss. Det finns bra boenden, men det saknas en global sajt att vända sig till, säger han och fortsätter:
– Om man vill åka på semester till Portugal eller Sydafrika får man googla runt i timmar. För oss har det alltid gått att resa, men det har krävt en massa telefonsamtal.
Sebastien Archambeaud beskriver sajten som en global plattform med boenden i olika prisnivåer. Boendena har delats in i tre olika grader, beroende på vilken typ av funktionshinder man har.
– Det finns en bredd som inte går att täcka med en handikappikon. Vidden av hur mycket problem man har med sitt funktionshinder varierar väldigt mycket, menar han och tar sin son som exempel:
– Min son kan gå litegrann, men det finns andra som sitter i permobil och andra sitter i rullstol hela tiden, men är ändå väldigt fysiskt starka.
Arbetet med sajten började för ett år sedan och Sebastien Archambeaud har lagt ner mycket arbete på att knyta olika typer av semesterboenden till sig. Just nu är Handiscover uppe i 1 000 objekt på olika destinationer runtom i världen och sajten fortsätter växa.
– Jag har jobbat på att få upp ett spännande utbud och fokus har legat på turistområden och storstäder.
Så vad är det då man behöver som funktionshindrad och vilka problem kan uppstå på en semesterresa?
Sebastien Archambeaud förklarar att vad gäller boende kan det vara saker som dörrbredd, höga trösklar, hur badrummet ser ut och om det finns hiss.
Samtidigt vill han lyfta att man kan se tillgänglighet på olika sätt och tycker att man inte ska låta sig avskräckas av resmål som känns mer praktiskt komplicerade.
– I södra Europa är infrastrukturen inte lika bra som i Sverige och i Istanbul finns inga ramper, men den här typen av resmål kan också fungera väldigt bra och det har varit en ögonöppnare för mig.
Det som saknas i form av handikappanpassning vägs upp av människors hjälpsamhet, menar han.
– Tio personer kan gå av en full buss för att vi ska få plats och i Paris kan en cool 18-åring resa sig för att hjälpa till.
Den resa han själv gjort med sonen och som fungerat bäst gick till Kapstaden.
– Det är mycket modernare än vad man tror och trottoarerna är breda, säger han.
Han tror att många funktionshindrade drar sig för att resa, men han hoppas att sajten ska inspirera fler att väga ge sig ut i världen.
– Den ska vara modern, spännande och upplyftande. Tanken är att underlätta hela resupplevelsen och att man ska kunna drömma sig bort.

Semesterboenden för funktionshindrade

Handiscover erbjuder just nu boenden på destinationer i Spanien, England, Kroatien, Cypern och Sydafrika.
Boendena får svara på ett frågeformulär om sina faciliteter och en algoritm delar sedan in dem i tre olika grader av handikappvänlighet.
Som en säkerhet får värden aldrig betalt förrän 24 timmar efter check-in.
Kommande projekt är att man även ska kunna boka transport till och från flygplatsen.
Gå till toppen