Sport

Pär går till Henkes gamla klubb

Han nobbade en rad alternativ. Till slut föll målvakten Pär Hanssons val på en av Henkes gamla klubbar.

Pär Hansson ska från och med nu spela fotboll i holländska ligan.Bild: PETTER ARVIDSON
Sporten får tag på målvaktsstjärnan precis när han är i full gång med att blixtpacka inför avfärden till Holland. Under måndagen läkarundersöks Pär Hansson. Vid klartecken skriver han på ett kontrakt med ligatrean Feyenoord fram till sommaren 2017, och gör sin första träning under tisdagen.
– Feyenoord hörde av sig i mitten av veckan. Sedan har allt gått väldigt fort, säger Pär.
Även en Bundesligaklubb lade ett konkret erbjudande. Dessutom nobbade Pär Hansson bud från bland annat amerikanska ligan.
– Jag har aldrig varit orolig för att det inte skulle lösa med att jag ska spela fotboll. Intresset har faktiskt varit rätt stort. Men Feyenoord låg på mest intensivt, och har en plan för mig. Sedan har det sociala alltid varit viktigt för mig och då känns detta mest rätt.
Givetvis ringde Pär Hansson även till HIF-managern Henrik Larsson, som hade Feyenoord som första utländska proffsdestination.
– Henrik hade bara gott att säga om klubben. Och eftersom de är goda vänner har även tränaren Giovanni van Bronckhorst hört sig för om mig hos Henrik.
I den holländska klubben blir Pär Hansson bland annat lagkamrat med Simon Gustafson som kom från Häcken. Han som Pär ska försöka konkurrera ut heter Kenneth Vermeer, och har bland annat gjort ett par landskamper för Holland.
– Feyenoord har varit väldigt ärliga med att han är förstavalet. Men de behöver någon som kan tävla med honom.
Och du är ju van vid den sortens konkurrenssituation.
– Exakt. Det påminner om när jag kom tillbaka till HIF, säger Pär, och tänker på att han var backup till Daniel Andersson.
Pär Hansson har inte spelat fotboll sedan den allsvenska avslutningen. Det betyder inte att han legat på latsidan.
– Jag har tränat väldigt hårt för att vara så bra förberedd som möjligt. Det som saknas är fotbollsträning, men den brukar jag kunna ta mig in i ganska snabbt.

Feyenoord

Bildades: 1908.
Arena: De Kuip (kapacitet, 51 177 åskådare).
Manager: Giovanni van Bronckhorst.
Meriter nationella: Vunnit ligan vid 14 tillfällen, senast 98-99. Elva cuptitlar.
Meriter internationella: Vann Europacupen säsongen 1969-70. Två Uefacup-titlar: 73-74, 01-02.
Svenskar som spelat i klubben: Henrik Larsson, John Guidetti, Simon Gustafson, Tobias Linderoth, Johan Elmander, Ove Kindvall, Alexander Östlund.
Gå till toppen