Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Honungsstark nalle fyller jämnt

En blåbyxad brunbjörn med ett udda kompisgäng har charmat flera generationer barn. Men han har också lyckats reta delar av vuxenvärlden mer än en gång. Nu har han nått den gyllene medelåldern. Grattis Bamse, 50 år!

Seriefiguren Bamse, världens starkaste och snällaste björn, gjorde debut i Allers 1966. Och inte bara han. Från de allra första rutorna har hans kärngäng funnits nära: kompisarna Lille Skutt och Skalman, Farmor och Katten Janson. Nu fyller alltså nallen med sina honungssvällande biceps 50 år, och är fortfarande lika pigg.
– Ja, oh ja, det är det ingen tvekan om. Den här figuren lever i all högönsklig välmåga, säger Fredrik Strömberg, ordförande i Seriefrämjandet.
För medan alla svenska serietidningar tappat läsare sedan storhetstiden på 1970-talet, är Bamse en av dem som stått sig bäst. Bamse klarade också omställningen när skaparen Rune Andréasson lämnade över pennan till andra, enligt Fredrik Strömberg.
– Man är ärlig med den ursprungliga visionen. Däremot har väl inga av de senare tecknarna, hur duktiga de än är, lyckats få den spontanitet Rune Andréasson hade i sina teckningar. Han var väldigt effektiv, utan att vara slarvig.
Innan Rune Andréasson lämnade ritbordet lät han Bamse och hans vänner växa upp. Seriens vise man sköldpaddan Skalman är ungkarl, men hjälten Bamse är stadgad fyrabarnsfar och den fortfarande räddhågsne kaninen Lille Skutt har fru och sonen Mini-Hopp. Det finns alltså en yngre, högenergisk generation som kan snurra till det.
– Könsrollerna har också förändrats. Nu försöker man se till att de kvinnliga figurerna har ett eget liv. Hela Bamses värld har fått kliva fram mer, konstaterar Fredrik Strömberg.
Därför är det Bamses dotter Nalle-Maja som ärvt förmågan att bli superstark av dunderhonung. Och Nina Kanin är inte bara Lille Skutts fru, utan också grävande reporter.
Så vad är hemligheten med Bamse? Varför går den rättrådige björnen hem hos både barn och föräldrar? Enligt Fredrik Strömberg beror det på kombinationen spännande äventyr med viktiga budskap: Var snäll, hjälp andra.
– Rune Andréasson ville att serien skulle handla om solidaritet, att stå upp för de svaga och arbeta kollektivt. Många av de tankarna lyste igenom i serien, säger Fredrik Strömberg.
Det har sagts om Bamse att han är vänstervriden, och rent av har sneglat på Mao. Bamsevärldens kapitalist, Krösus Sork, framställs däremot som en allt igenom osympatisk figur.
– Bamse är ju formad efter ett 70-talsideal. Rune Andréasson var en uttalad socialdemokrat, men om Bamse är det vet jag inte. Att han står på den vänstra sidan på den politiska skalan råder det ingen tvekan om, säger Fredrik Strömberg.
Han konstaterar att det varit ett antal kontroverser kring Bamse under åren. Som rabaldret den gången Skalman testade droger, och svävade på rosa moln.
– Det är ju en uppfostrande historia om hur fel det är med droger. Men folk blev ändå jätterädda när drogerna dök upp i en berättelse för barn, säger Fredrik Strömberg.
Regnbågsfamilj
Tidningen Bamses chefredaktör, Charlotta Borelius, tar ett annat exempel:
– Lille Skutts bror Happ och Lille Sixten tog hand om en övergiven kaninflicka 2010. Serien visar alltså två pojkkaniner som bor ihop. Då var det personer som inte ville prenumerera på tidningen längre. Men man måste göra det man tycker är rätt: en tidning som barn i alla familjekonstellationer kan känna igen sig i, säger hon.
Hon tillstår att hon själv är mest svag för Bamse av alla figurerna.
– Jag tycker väldigt mycket om vad han står för – allas lika värde och att alla ska få vara med, säger Charlotta Borelius.

Mer om Bamse

Bamse skapades av Rune Andréasson (1926–1999). Hans barndoms nallebjörn inspirerade honom att teckna seriebjörnar.
Föregångare till Bamse var Brum och därefter Teddy. Teddy, som var konstant stark, hade också han en kanin och en sköldpadda som vänner: Lasse Skutt och Skalman. Med Bamse blev den tuffe Lasse Skutt den skraje Lille Skutt. Skalman försågs med mat- och sovklocka.
Bamselandskapet, med de spetsiga kullarna, hittade Rune Andréasson på Sicilien.
Samma år som den första Bamseserien publicerades visades också de första Bamsefilmerna i tv.
I januari 1973 publicerades det första numret av serietidningen Bamse. Bamse har i snitt 102 000 läsare i åldern 7–15 år. Siffran är baserad på Orvesto Juniors undersökning.
Källa: Egmont
Gå till toppen