Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bred fotokonst

Fotografi som konstform är glädjande nog på frammarsch i Sverige. Att se fotografi som konst är i stora delar av världen en ren självklarhet. Och intresset för fotoböcker ökar även här, samlarintresset växer, att få sin bok nominerad eller utsedd till årets bästa kan ge fotoförfattaren den nödvändiga uppmärksamhet som krävs för att nå ut till sin läsare. Fotoböcker har sällan någon större självklar plats i den lokala bokhandeln.
Bild från Martina Hoogland Ivanows bok "Satellite + Circular Wait + Second Nature".
Nu är årets nominerade till det 20 års-jubilerande Svenska Fotobokspriset utsedda. De nominerade är Klara Källström & Thobias Fäldt för "Village", David Magnusson för "Purity", Jenny Källman för "The Rectangle’s Sharp Stare", Martina Hoogland Ivanow för "Satellite + Circular Wait + Second Nature" samt JH Engström för "Tout Va Bien". Vinnaren tilldelas ett stipendium på 60 000 kronor.
Svenska Fotobokspriset har delats ut sedan 1996 och har som syfte att inspirera till kvalitativ fotoboksutgivning. Och årets nominerade böcker visar på en stor konstnärlig bredd och spänner stort över det fotografiska fältet. Exempelvis belyser David Magnussons ”Purity” unga amerikanska flickor som lovar inför Gud att leva rena liv och förbli oskulder innan äktenskapet. Medan Marina Hoogland Ivanows ”Satellite” visar på förhållandens avstånd; hur relationen mellan två människor kan definieras av utrymmet mellan dem. Svensk fotografi är inte dokumentär på ena flanken och postmodern på andra flanken. Det är en nödvändig korsbefruktning.
Svenska Fotobokspriset delas ut den 19 februari av Fotoförfattarsektionen inom Svenska Fotografers Förbund.
Gå till toppen