Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

En stadig grund för kulturlivet

Det är ett projekt som pågått minst lika länge som tunnelbygget - paret Kraitzs kulturcentrum som nu blir verklighet i Norrvikens trädgårdar.

I maj ska spaden sättas i jorden.
– Det känns helt fantastiskt och spännande, säger Gustav Kraitz när han visar upp modellen över Ravinen, ett kulturcentrum på 2000 kvadratmeter som kommer att byggas i Norrvikens trädgårdar.
Bygglovet beviljades i november och finansieringen är förhoppningsvis snart i hamn den också, även om det är en liten bit kvar. Hela bygget beräknas gå på cirka 70 miljoner och bekostas genom privata donationer till Ulla och Gustav Kraitz Stiftelse.
Gustav och hustrun Ulla har kämpat länge för att få bygga ett kulturcentrum i Båstad, en bitvis ganska tuff kamp.
– Det finns tennis och gott om sommarnöjen, men det saknas kultur. Vi har haft flera olika förslag, jag kunde ha gjort fyra jorden runt-resor för pengarna vi lagt på planering och ritningar, säger Gustav Kraitz med ett snett leende.
Ett av de första förslagen var en konstgjord ö tänkt att byggas öster om hamnen.
– Det blev folkstorm och vilda protester, minns Gustav Kraitz.
Men nu har kulturcentret äntligen hittat sin plats i Norrviken. Det blir utställningshallar, konsertsal med 200 platser, designbutik och kafé, alltihop med en magnifik utsikt.
– Det är en otroligt vacker plats, vi kommer att glesa ut träden så att det blir havsutsikt, förklarar Gustav Kraitz och visar på modellen.
Tonvikten kommer att ligga på nordisk konst och design. Det blir runt fyra olika utställningar om året samt en permanent i den mindre utställningshallen. I bäckravinen blir det skulpturpark och vad gäller konsertsalen har de redan en överenskommelse om samarbete med Malmö Opera.
Gustav Kraitz hoppas att bygget ska bli en bra grund för det framtida kulturlivet och vill gärna nå ut till barn och unga.
– Det finns barn som aldrig sett en utställning.
När det långa projektet nu börjar närma sig mål känner han sig bara glad och ångrar inte all den tid och engagemang han lagt ner.
– Jag ska inte sväva ut, men jag är en gammal man och med min bakgrund som ungersk flykting har jag varit med om hårdare strider än det här, säger han och fortsätter:
– Jag hade en idé som jag trodde på och det här kommer att bli en kick för Båstad. Det här är inte kommersiellt, utan något bestående för kulturen i framtiden.
Gå till toppen