Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

De satsar på att fixa jobb åt ungdomar

En 17-åring och en 15-åring tömde barndomens sparkonton för att starta ett aktiebolag där de ger andra tonåringar jobb. Om tio år hoppas Cassandra Ibrik och Vanessa Markovska på att ha etablerat sig internationellt.

– Den här idén är så klockren att vi inte kunde låta bli. Jobb för personer mellan 15 och 20 är något som verkligen saknas, säger 15-åriga Vanessa Markovska.
Idén fick Cassandra Ibrik på sitt gymnasieprogram, där hon skulle starta ett ungt företag. Hon bestämde sig för att skapa en bank med personer mellan 15 och 20 år som ville ha extrajobb.
– När någon behöver personal tar vi hand om matchning, utbildning och ser till att allt fungerar. Beställaren kan bara luta sig tillbaka. Vi har alla försäkringar och är väldigt strikta med skriftliga avtal. Vi har inte råd att bli lurade, säger Cassandra Ibrik.
Ett ungt företag på gymnasiet får inte ha några anställda, så hon bestämde sig för ett aktiebolag. När hennes mamma berättade det på en dag på jobbet tyckte en kollega att det lät spännande. Kollegan var Vanessas pappa.
– Jag och Vanessa träffades och vi klickade direkt. I september startade vi aktiebolaget, säger Cassandra Ibrik.
Företagen har redan haft ett par uppdrag och fler är på gång. I julas slog de in paket på Väla och under en stor fest var de serveringspersonal. På alla hjärtans dag ska de dela ut rosor i Maria Parkområdet. De tror att företaget kan växa i Skåne, i Sverige och kanske i världen.
– Vi har ett trettiotal ungdomar i vår bank just nu och fler hör av sig, berättar Cassandra Ibrik.
Hur anställer ni?
– Folk får skicka in CV och ett personligt brev. Sedan gör vi anställningsintervjuer. Inför varje jobb kör vi utbildningar och vi är alltid på plats och ser till att allt fungerar, säger Vanessa Markovska.
Blir en 15-årig chef tagen på allvar?
– Det kan vara lurigt ibland, men då får man sätta ner foten och visa vem som är chef. Vi har fått superpositiva reaktioner från både unga och vuxna. Det är svårt att få ett jobb när man är i vår ålder, säger hon.
Både tjejerna har insett att det tar mycket tid att driva ett företag – väldigt mycket tid. De har fått stöd av lärarna i skolan.
– Det handlar om att prioritera, planera och aldrig skjuta upp något. Men jag är inte precis typen som sitter i soffan och ser en massa tv-serier. Jag hinner ändå träna varje dag och köra min blogg om vardag, mode och träning, säger Cassandra Ibrik.
Har ni något stöd?
– Min mamma är revisor och Vanessas pappa är egen företagare. De är våra rådgivare, säger hon.
Gå till toppen