Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Zika i allt fler europeiska länder

Flera europeiska länder rapporterar nu fall av det fosterskadande zikaviruset. Men risken för en smittspridning i norra Europa bedömer experter som mycket liten.

Vårdpersonal förstör under en kampanj i Colombia potentiella platser där myggor kan lägga sina ägg, i kamp mot det myggburna zikaviruset, som riskerar att även slå mot turismen i regionen.Bild: Reinaldo Reyes/AP/TT
För tillfället vårdas en ung man på Århus universitetssjukhus i Danmark efter att ha smittats av zika under en resa i Syd- och Mellanamerika. Även Schweiz och Storbritannien rapporterar flera fall hos hemvändande resenärer.
I Sverige smittades en kvinna från Stockholm redan i juli förra året. Symtomen behandlades och kvinnan återhämtade sig väl, enligt Folkhälsomyndigheten, något som även mannen i Danmark väntas göra.
Zika, det virus som nu sprider sig snabbt på den amerikanska kontinenten, ger oftast bara milda symtom, om några alls.
Däremot pekar allt mer mot att viruset kan orsaka svåra fosterskador. Spridningen i Syd- och Mellanamerika sammanfaller nämligen med en kraftig ökning av antalet barn som fötts med onormalt litet huvud, mikrocefali.
— Det är högst troligt att det finns ett samband. Allt mer pekar på det, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog, till TT.
Däremot, säger han, är risken för att viruset sprids i Sverige eller i norra Europa mycket liten, nästan obefintlig. Danska Sundhetsstyrelsen gör samma bedömning.
— De myggor som för viruset vidare finns inte på våra breddgrader. Det finns enstaka rapporter om att viruset kan överföras sexuellt eller med blodprodukter, men det är av allt att döma mycket ovanligt, säger Anders Wallensten.
På den amerikanska kontinenten är situationen annorlunda. Dels är befolkningen mottagliga för smittan, eftersom den saknar antikroppar, dels är den mygga som för smittan vidare, Aedes aegypti, vanlig i samtliga länder förutom Kanada och Chile.
Följaktligen har nu nästan alla länder i Syd- och Mellanamerika samt Västindien drabbats. Så även flera delstater i USA .
Än är det ingen som vet om, och i så fall hur, viruset orsakar fosterskador. Om en infektion är farlig bara i början eller under en viss del av graviditeten.
— Men det pågår intensiv forskning och det kommer nog inte att dröja alltför länge innan vi vet mer. Amerikanerna är också väldigt intresserade av detta, eftersom de myggor som kan föra den här smittan vidare finns i södra USA, säger Anders Wallensten.
Till skillnad från många andra länder har Sverige inte varnat gravida kvinnor att undvika resor till zikadrabbade områden. Men Folkhälsomyndigheten rekommenderar dem att skydda sig mot smitta genom att använda täckande klädsel, myggstift och sova under myggnät.
— Smittspridningen väntas dock avta i takt med att allt fler människor smittas och blir immuna, säger Anders Wallensten.
Gå till toppen