Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Delar av kryptan ska grävas ut

Kyrkan som fanns innan Domkyrkan kan ha varit större än man tidigare trott.
Nu påbörjas en arkeologisk utgrävning som kan ge ny kunskap om Lunds historia.

Jätten Finn ser frågande ut där han klamrar sig fast vid en pelare i Domkyrkans krypta.
Och inte undra på det: Alldeles intill hans fötter ska det grävas och redan nu har en bra bit av golvet spärrats av. En större undersökning av vad som finns där nere i jorden ska pågå i en vecka.
Det var när en hiss skulle installeras i kryptan under förra året som några golvstenar lyftes ut och vid en närmare undersökning av vad som dolde sig under stenarna fann arkeologen Gertie Ericsson från Kulturen rester av en mur och en brunn.
– Brunnen är från tidigt 1000-tal, kanske ännu äldre. Vi hittade också bitar av keramik från början av 1000-talet, berättar hon.
Kanske är resterna av muren det allra mest spännande fyndet. Muren är en halv meter bred och fortsätter under golvet. Kan muren kopplas samman med resterna av den mur som upptäcktes i Domkyrkans sidoskepp och mittskepp på 40- och 60-talen?
I så fall var stenkyrkan som fanns på platsen innan Domkyrkan byggdes och vars rester upptäcktes på 40-talet betydligt större än man tidigare trott.
Gertie Ericsson har fått klartecken av länsstyrelsen att ta sig ner i den runt tio kvadratmeter stora gropen för att utföra undersökningen.
– Kanske får vi några pusselbitar av ny kunskap om Lunds historia. Ganska lite är känt från detta område i det tidigaste Lund. Ju fler arkeologiska bevis desto mer spännande blir historien, säger Gertie Ericsson som hoppas på att hitta daterande material som visar hur gammal brunnen är och som kan ge en exaktare datering av muren.
För några år sedan fann man en större brunn en bit bort i kryptan. Kanske grävdes båda brunnarna redan innan den äldsta kyrkan var i bruk? Har den stora brunnen varit avsedd för dop, där det ju används vatten?
För en arkeolog är en grävning i kryptan såklart ett drömprojekt.
– Detta är superspännande. Jag trodde aldrig att jag skulle få gräva här när jag läste till arkeolog, säger Gertie Ericsson.
Domkyrkokaplan Lena Sjöstrand följer utgrävningarna med stort intresse.
– Alla fynd ger färg och kunskap till berättelsen. Tänk om man hittar något som kan ge en pusselbit till en gammal rituell handling vi inte känner till?
Grävningarna påbörjas i morgon, fredag, och pågår under hela nästa vecka. Onsdag den 3 februari klockan 19.15 finns det möjlighet för allmänheten att på plats få veta mer.
Huvudaltaret i kryptan, ett av Sveriges äldsta rum, invigdes 1123. Om sju år firar altaret 900 år och det ska uppmärksammas med ett jubileum.
Det fanns en kyrka på platsen tidigare. Det framgår av Knut den heliges gåvobrev från 1085.
Gå till toppen