Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Olle Lönnaeus: Ygeman skickar signaler till flyktingar - och väljare

Med budskapet att uppåt 80 000 människor ska avvisas från Sverige skickar inrikesminister Anders Ygeman ut ännu en signal till världens flyktingar: "Kom inte hit!"
Bild: Henrik Montgomery/TT
Utspelet blev snabbt en världsnyhet.
Arabiska al-Jazeera, brittiska BBC, tyska Die Zeit, Time, Sky News och en rad internationella nyhetsbyråer hade den på torsdagen i topp.
Men Ygemans uttalande i Dagens Industri är inte bara avsett att avskräcka flyktingar – utan också att locka väljare. Ett rop från en regering med snabbt fallande opinionsstöd.
Moderaterna har i början av året gått kraftigt framåt efter förslag om en hårdare flyktingpolitik än regeringens.
Med förespeglingen att hälften av de 163 000 asylsökande som anlände i fjor kan avvisas vill Ygeman signalera att även den rödgröna regeringen nu gör allt för att minska trycket mot välfärden.
Att avvisa så många människor är dock ingen enkel sak.
För det första ligger avgörandet inte hos regeringen – utan hos migrationsdomstolarna.
Jag skickar iväg en fråga till Anders Ygeman på Twitter: "Hur kan du veta att 80 000 ska avvisas?"
Han svarar: "Det vet jag inte" ... "Myndigheter och domstol som avgör."
Till ministerns försvar ska sägas att han säger att han "tror" att antalet avvisade blir mellan 60 000 och 80 000.
Profetian bygger på ett antagande att en lika stor andel av de asylsökande 2015 kommer att avvisas som året före. Dessutom beräknar EU:s gränsskyddsbyrå Frontex i en rapport att uppemot 60 procent av de asylsökande som kom till Europa i fjor saknar asylskäl
Detta är emellertid långt ifrån självklart.
Migrationsverket och därefter domstolarna ska pröva varje enskilt fall. Sannolikt får de flesta syrier uppehållstillstånd. Men för afghaner, som var flest under hösten, är det inte lika säkert. Även för eritreaner, irakier, somalier och andra stora asylgrupper är utgången oviss.
För det andra kommer många av de asylsökande som får avslag aldrig att lämna Sverige. Tidigare år har uppåt 40 procent av avvisningsbesluten inte kunnat verkställas.
Ett skäl är att det måste finnas ett ursprungsland som tar emot de människor som fått avslag.
Både Sverige och EU för samtal med exempelvis regeringen i Afghanistan för att förmå den att ta emot afghanska medborgare, som i många fall levt i åratal i exil i Iran.
För det tredje kräver avvisning av så många människor som Ygeman talar om stora resurser. Inom EU pågår diskussioner om att chartra fler flygplan för gemensamma återsändanden.
Tidigare har regeringen framförallt talat om att uppmuntra frivilliga hemresor med återvändarbidrag. Nu hårdnar tonläget.
Polisen har fått order att öka ansträngningarna för att leta upp människor som ska skickas ut. Men enligt gränspolischefen Patrik Engström kräver det att han styrkor fördubblas till tvåtusen poliser.
Även om polisen får så kraftig förstärkning kommer sannolikt många människor också i framtiden att gå under jorden och leva som papperslösa.
Gå till toppen