Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt hinderlopp hyllar Helsingborgs historia

Han gillar hårdrock, hinderbanor och historia. I sommar startar André Mollestam ett hinderlopp med koppling till Helsingborgs stads historia.
Men först kan man se honom som deltagare i tv-programmet "Ninja warrior".

Den 23 juli har loppet, som fått namnet Berzerk, premiär. Helsingborgs stad finns med som samarbetspartner.
– Tanken är att man ska uppleva Helsingborgs historia. Vi kommer till exempel att ha funktionärer utklädda som karoliner i Pålsjö för att återskapa slaget vid Helsingborg, där Magnus Stenbock ledde den svenska hären till seger över danskarna år 1710.
Så hindren är också historiska?
– Ja, tanken är att skapa en upplevelse utöver själva hinderbanan. Det kommer att finnas vanliga hinder också, där man får gå armgång eller kravla genom tunnlar och sådant. Men tre av hindren är unika och kopplade till Helsingborgs stads historia. Nere vid Fria bad ska vi bygga upp två bunkrar och vattenkanoner, och på det sättet förtälja om Helsingborgs fortifikationsverk under beredskapstiden. Det hindret dedikerar vi till helsingborgaren Kurt Björklund, som var världsomseglare och deltog som frivillig med de brittiska kommandosoldater som landsteg i Normandie.
Även mer moderna profiler kommer att uppmärksammas i det historiska loppet. Ett 200-meters spurthinder är tillägnat friidrottaren Johan Wissman från Helsingborg.
Vilka delar av Helsingborgs historia kommer att avhandlas i loppet?
– Vi kommer ju inte att kunna nå hela historien i år. Men om allt går bra kommer det här att vara ett återkommande lopp. Tanken är att varje år återskapa något nytt historiskt event. Och de stora företagen i Helsingborg, som Zoégas, kan få ha sina hinder och berätta sin historia.
Hur långt springer man?
– Mellan 7,5 och 8 kilometer. Det beror på om flytten av The Tivoli vid Ångfärjestationen tar för mycket plats, i så fall flyttar vi starten till Stadsteatern. Annars går starten framför Dunkers kulturhus, som också kommer att vara involverat i projektet.
De som faktiskt själva minns beredskapstiden, har de möjlighet att klara hindren i Berzerk?
– Nja, de är väl runt 80–90 år nu. Så högt kanske vi inte satsar. Men om man är runt 50–60 och tränar så ska det inte vara några problem att genomföra loppet, det är inte tekniskt svåra hinder. Men det kan ändå vara tufft – både för nybörjare och elit.
Ska man springa utklädd?
– Det är upp till var och en. Vissa vill springa utklädda, och det bidrar ju till en rolig stämning.
Du verkar själv gilla att klä ut dig – du har sprungit Springtime i läderrustning och ska göra Göteborgsvarvet i sommar i romersk rustning. Vad är grejen?
– Det är roligt både att utmana sig själv och inspirera andra. Helt plötsligt kommer det en tomte och springer om, klädd i rustning, och då tänker de "nu är det dags att lägga i en extra växel". Man behöver inte alltid vara så seriös. Många blir glada när de ser någon som spökat ut sig – jag blir själv glad när jag ser någon som kommer förbi med en jätteperuk!
Och så kan vi snart se dig utmana Ninjabanan i nya säsongen av "Ninja warrior" på Kanal 5?
– Ja. Det var väldigt svårt, men också otroligt roligt!
Hur gick det?
– Tyvärr, där har jag tystnadsplikt. Men jag kan säga att det gick "relativt bra".
Gå till toppen