Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nytt våldsamt samarbete oroar

Fotbollshuliganer och högerextrema gjorde i helgen gemensam sak under bråken i Stockholm.
Både forskare och Säpo har varnat för utvecklingen där nynazistiska organisationer anlitar huliganer för våldsamma angrepp mot flyktingar.

”Folkets demonstration” på Norrmalmstorg i Stockholm på lördagen.Bild: Marcus Ericsson/TT ARKIV
I fredags kväll drog ett hundratal maskerade män genom centrala Stockholm. De tros ha haft som mål att ge sig på migranter och det kom omgående rapporter att många av angriparna kom från AIK:s och Djurgårdens hårdföra supportergrupper eller firmor.
"Nordfront har via källor på plats fått reda på att runt hundra huliganer från Firman Boys (AIK) och DFG (Djurgården) har samlats för att rensa upp bland de kriminella invandrare från Nordafrika som huserar i området kring Centralstationen", skrev nazistiska Nordfront på sin hemsida samma kväll.
Även på "Folkets demonstration" på Norrmalmstorg i lördags fanns maskerade medlemmar från båda firmorna på plats.
Säpo har tidigare rapporterat om den här typen av samarbeten mellan nazister och huliganer och det gjorde också Agneta Blom, statsvetare och socialdemokratisk politiker, i en rapport om våldsbejakande supporterkultur som överlämnades till regeringen för två veckor sedan.
— Jag är inte alls förvånad. När människor kommer in i rörelser där det finns en våldsbejakande kultur, vilket fotbollsfirmorna bygger på, så kan man förvänta sig att det uppstår den här typen av möten. Fokus ligger hela tiden på våldet och man måste se de generella gemensamma dragen i de här grupperna för att komma åt problematiken på djupet, säger hon till TT.
Enligt Agneta Blom är det svårt att avgöra vilken som är den främsta drivkraften när fotbollshuliganer slår sig samman med nazister. Våldet eller ideologin?
— Det är en komplicerad fråga precis som varför människor går med i våldsbejakande grupper. Det finns de som går med av ideologisk övertygelse och det kan förklara överlappningen mellan de här grupperna. Men det finns också de som går med för gemenskapen eller attraktionen i de här tuffa miljöerna och de som helt enkelt går i gång på våld.
— De här kopplingarna är allvarliga. Vi får inte förminska faran av att ha våld som kultur i ett samhälle, säger Agneta Blom.
Gå till toppen