Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Alla massor testades inte

En fjärdedel av de dumpade massorna kommer från kommunens egna projekt. Några tester gjordes inte.

Lantbrukaren Mats Persson har totalt tagit emot runt 79 000 ton massor på sin åkermark på båda sidor om E6 intill Höjaavfarten.
De första massorna kom från ett av kommunens egna projekt, ett stort arbete där nya VA-ledningar grävdes ner längs Kungsgårdsleden. Inga provtagningar gjordes. Orsaken var att marken där grävningen skedde länge varit åkermark.
Lantbrukare Mats Persson säger att de han talat med anser att jord som tagits intill vägar är "de värsta massorna". Därför menar han att miljöenheten gjorde en miss när de bedömde att det inte fanns någon risk för föroreningar i materialet.
– Vi misstänker nu att det som är förorenat där kommer därifrån, säger han.
Miljöinspektör Lotta Wallin kom in i ärendet senare och kan bara förklara den allmänna principen.
– Om det har varit åkermark en längre tid behöver man generellt inte ta några prover. Men en bedömning måste göras i varje enskilt fall, säger hon.
I korrespondens från januari 2014 skriver en dåvarande handläggare "om det är rena massor behöver det inte anmälas till oss överhuvudtaget."
Däremot hänvisades projektet till länsstyrelsen för samråd eftersom det låg utanför detaljplanelagt område. Det gjordes också.
I de första besluten ställde inte heller länsstyrelsen några krav på provtagningar. Det kom senare.
Gå till toppen