Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Janne Josefsson: "Vi kan inte hålla på att diskutera vem en publicering gynnar"

En sex år gammal artikel med Janne Josefsson har sedan i måndagskväll varit en av de mest lästa på hd.se. Anledningen? Hans citat om journalisters bristande rapportering om det mångkulturella samhällets baksidor.

Janne Josefsson.Bild: ERIK ABEL / TT
 I ett personporträtt i Helsingborgs Dagblad från 2008 pratar Janne Josefsson bland annat om hur journalister ständigt brister i sin rapportering kring flykting- och invandringsfrågan. Det är ord som han står fast vid än idag.
– Ja, absolut. Som journalister ska vi beskriva verkligheten och ingenting annat. Det har jag alltid hävdat, säger Janne Josefsson.
Janne Josefsson är noga med att understryka att han är för ett mångkulturellt samhälle och en generös flyktingpolitik. Det är inte det som frågan handlar om.
– Vad det här handlar om är att vi i grunden är journalister. Vi kan inte hålla på att diskutera vem en publicering gynnar eller gå någons ärenden. Vi ska berätta om det som är sant och bygger på fakta, säger han.
– Vi får inte vara journalister som i en totalitär stat där man berättar sagor.
Läs också Janne Josefsson mötte Malmöpubliken
Vad som hänt, menar Janne Josefsson, är att det uppstått en "clash" mellan vad journalister rapporterar om och vad som människor ser.
– Det här tror jag i slutändan gynnar invandrarfientliga krafter ännu mer, säger han.
Gå till toppen