Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny bansträckning ska locka fler

Färre mördarbackar och fler lättlöpta partier. Ett sätt att lossa den mentala spärren hos löparsugna hoppas arrangörerna bakom Helsingborg Marathon.

Anna Bjurman, segrarinnan i fjolårets Helsingborg Marathon. I år förväntas hon få en lättare resa i och med den nya bansträckningen.Bild: Tom Wall
Sedan starten för två år sedan har det allmänna omdömet om maratonloppet varit att en extremt tuff utmaning mött löparna.
Grundarna Andreas Gartmyr och Simon Wikstrand vill sudda bort den stämpeln.
– Många har kanske avskräckts på grund av förutsättningarna, och det tycker vi är synd. Vi kan aldrig få en helt platt bana med tanke på hur Helsingborg ser ut, men vi hoppas att förändringarna ska locka flera löpare, säger Andreas Gartmyr.
Totalt görs 25 procent av bansträckningen om. Konkret innebär det exempelvis att deltagarna slipper två backar i slutet av loppet, bland annat Serpentinbacken. Med det försvinner även närmare 100 höjdmeter. Banans höjdmeter är nu jämförbar med Stockholm Marathon.
Andreas Gartmyr konstaterar att de lyssnat till synpunkter från löparna, och då har det framkommit önskemål om en mer behaglig och lättare resa i slutskedet, mellan kilometer 28 och 39.
– Ambitionen är att förändringarna ska generera fler anmälda. Framför allt ser vi gärna löpare utanför närområdet i startfältet.
– För vår del betyder detta merarbete eftersom vi har varit inkörda på det gamla. Samtidigt känns det rätt att göra så här för att tillfredsställa löparna, anser Andreas Gartmyr.
En annan nyhet är att löparna får stifta bekantskap med området Maria Park. De kommer att ta sig via Västra Allén ut genom huvudentrén till det gamla sjukhusområdet. Den delen av Helsingborg har tidigare inte ingått i bansträckningen.
– Det ska bli spännande att se hur allt det nya tas emot. Vi tycker det blir en förbättring och är jättenöjda.
Självklart ser Andreas Gartmyr och Simon Wikstrand fram emot att sluttiderna i resultatlistan för elit respektive motionärer putsas rejält.
Ifjol var Henrik Orre, Björnstorp, precis som under premiäråret 2014 ohotad etta i herrklassen. På damsidan vann Anna Bjurman, Göta.
– Under en bra dag med fina förutsättningar kan det absolut gynna många. De bästa kan säkert skala bort minst tre minuter. Det skulle betyda att en som Henrik Orre skulle ta sig i mål under 2.30, tror Andreas Gartmyr.
Helsingborg Marathon avgörs 3 september.

Så ändras banan

Km 8: Mindre justering av överfart vid stor väg.
Km 22: Löparna springer bakom Helsingborg Arena, förbi idrottsoasen, istället för igenom arenan.
Km 24: Mindre justering av banan i Öresundsparken.
Km 28: Deltagarna springer ut mot Maria Park istället för en längre slinga i Pålsjö skog.
Km 35: Löparna tar sig upp vid Sofiero Gård, via Pålsjö skog, och ut till Laröd.
Km 38: Startfältet springer in bakvägen på Sofiero och ut genom huvudentrén.
Gå till toppen