Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Surfarna värnar vågorna i Mölles hamnområde

Renoveringen av ören i Mölle hamn har påbörjats. Intressekonflikten mellan surfarna och hamnen gör sig påmind, men nu upplever surfarna att de blir hörda.

Anders Ekstedt, Zafer Taylor och Emanuel Schmidt vill poängtera hur viktigt Mölle är för surfingen i Skåne. "Vi har så mycket hjärta i vår sport och är måna om att den finns kvar. Tar man bort Mölle så tar man bort 70 procent av sporten i Skåne", säger Zafer Taylor.Bild: Mats Roslund
Nu är arbetet med att reparera ören, stenbarriären som fungerar som vågbrytare, i gång. En efterlängtad åtgärd för hamnföreningen i Mölle, men något som väcker oro hos surfarna.
– Det är ett helt unikt ställe för vågsurfare, säger Anders Ekstedt.
Han och föreningen Skånes vågsurfare håller ögonen på arbetet. De är måna om att bevara förutsättningarna för surfingen i området intill hamnen.
– Det handlar om hur berget och botten är formade, vinkeln mot vinden, hur det ser ut i hamninloppet. Det är helt unikt att ett sånt surfställe blir till, förklarar surfaren Zafer Taylor.
Bild: Sunny Taylor
Föreningen startades för att värna surfingens intressen.
– Vi har strävat efter en kommunikation med kommunen och efter att bli en remissinstans, säger Anders Ekstedt.
Under flera år har vågbrytaren i Mölle hamn varit en stridsfråga.
2008 stoppades det planerade bygget av en ny vågbrytare efter att länsstyrelsen krävde prövning i miljödomstolen. 2011 blossade konflikten upp igen. Då larmades polisen till hamnen där vågsurfarna protesterade mot underhållsarbeten och menade att ören förlängdes utan lov.
Den här gången har man äntligen ett bra samarbete med kommunen, menar surfarna.
– Vi har pratat med kommunen och länsstyrelsen och de som bygger. Vi har fått lugnande besked. De har lyssnat på oss och de har insett att surfing är en viktig tillgång för hela bygden, säger Emanuel Schmidt.
En ny detaljplan för hamnen har klubbats under hösten. Där har man tagit hänsyn till båda parter, menar han.
Men är inte hamnen i första hand till för båtar och båtägare?
– Hamnen är till för båtar, men området har fler intressenter nu som man måste ta hänsyn till. Vi utför inte bara en hobby, surfing är även en näringsverksamhet. Vi är där året runt, säger Anders Ekstedt.
Anders EkstedtBild: Mats Roslund
Ören har varit i behov av en reparation sedan stormen Sven för två år sedan.
– Pirarna är hårt ansatta och underminerade. Det är en nödvändighet att ha ett bra skydd från hårda vindar innan de kan göras vid, säger hamnföreningens ordförande Håkan Lind.
Han och kommunens markbyggnadschef Karl-Magnus Andersson stämmer in i att dialogen med surfarna fungerar bra just nu.
Ören är första steget i reparationerna i hamnen. Kommunen tar hela kostnaden på 845 000 kronor. Kommunens utsättare ska dra ut gränserna för vad som får göras, en del sten som tillkom vid senaste åtgärden ska bort.
– Vi ska hämta upp den sten vi kan och använda i den nya ören, säger Karl-Magnus Andersson.
Han hoppas på att upprustningen ska vara klar innan februari är slut, om vädret tillåter. I veckan avbröts arbetena i väntan på lågvatten.
– Det kan ta allt från en vecka till 14 dagar innan vi kan komma i gång igen.
Gå till toppen