Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Mat & Dryck

Etiskt, ja – men blir det bra?

Etisk och ekologisk märkning må vara bra för samvetet, men någon ­kvalitetsstämpel är det tyvärr inte. Anders Fagerström har testat utbudet.

Det är vackert tänkt och gjort.
Men rättvisemärkning är verkligen inte den enda rätta guiden för konsumenten i vingalaxen.
Sedan en tid säljer Systembolaget viner som certifierats av oberoende certifieringsorganisationer. Det står Fair Trade eller Fair for Life på förpackningarna.
Detta innebär att de anställda på vingårdarna och vinerierna jobbar under anständiga förhållanden och får rimliga löner och dessutom att producenten avsätter en premie för allmännyttig verksamhet på platsen, till exempel skolor. Det är arbetarna som demokratiskt skall bestämma vart pengarna skall gå.
I Bolagets fasta sortiment finns för närvarande 29 produkter med en etisk märkning, rättvisemärkning. Dessa kommer från Sydafrika, Latinamerika eller, i två fall, EU-landet Bulgarien.
Jag har gått igenom dem alla och det var, som det heter, ömsom vin, ömsom, tja, sämre vin. De listas här nedan.
Något högkvalitativt vin med finess, komplexitet och längd fann jag inte. Men så handlar det också om produkter i lägre prislägen; inget vin kostar över 91 kr, många av boxarna kommer ner på ett motsvarande flaskvolympris på runt 50 kronor. Välgörande är dock att få av dem är sötkladdiga.
Men lite lurigt med etiskt är det. Ett vin behöver inte vara oetiskt för att det inte är rättvisemärkt. De flesta vinproducerande länder i Europa har lagar och avtal som reglerar arbetsförhållandena för anställda och rättviseorganisationerna är inte verksamma med kontroll där.
– Det är riktigt och det finns ”oetiska” viner från Europa och övriga världen som är mycket mera hållbart gjorda än vad som rättviseorganisationerna kräver. Men det är inte alltid att lagar och regler följs i västvärlden, säger Tommy Nykvist som arbetar med hållbarhetsfrågor på Systembolaget.
– Det finns riskländer i hela världen och Italien, Spanien och USA är sådana – jag tänker då framför allt på alla migranter som jobbar där och även korruptionen som är utbredd inte minst i Italien.
Systembolaget har därför inlett ett hållbarhetsprogram där alla producenter och importörer skall redovisa sitt hållbarhetsarbete för sina viner och att detta skall kontrolleras av Systemet. Programmet skall vara genomfört 2019.
– Därför är det inte säkert att antalet etiskt märkta artiklar blir fler, utan snarare så att kunderna då skall kunna vara säkra på att alla viner i sortimentet är rättvist och hållbart producerade.
Till slut och tillsvidare är det konsumenten som bestämmer om han eller hon skall vara en god filantrop och välja ett vin med kärlek till nästan som viktigaste ledstjärna. Eller av omtanke mot sig själv eller sina gäster välja ett icke etikmärkt vin för att det är godare.
Eller den tredje vägen: att ställa högre kvalitetskrav på de etiska producenterna – och vara beredd på att betala några kronor till för ett ännu bättre vin. För det är alltid bäst om etik och estetik kan följas åt.
För den förvirrade i vingalaxen kommer här en kortfattad genomgång av etiskt, ekologiskt och de två begrepp för vinframställning som det ofta talas om, naturvin och orange vin.

Systemets etiska viner

Vita viner
Betyg: 4
2015 Mandala­ Sauvignon Blanc Chenin Blanc Chardonnay, 195 kr, 2042, Western Cape, Sydafrika, kvalitet 1+, box 3 l. Vitt. Torrt men fruktigt med viss syrlig karaktär av främst sauvignon blanc. Tämligen hög syra och viss eldighet. Ekovin. 
2013 Estación 1883 Chardonnay, 89 kr, 6055, Mendoza, Argentina, kvalitet 2+ Vitt. Rent och klart och balanserat. Smaken drar åt tropisk frukt och fattonerna är milda men tydliga.
2014 ¿Que Pasa? Chardonnay Sauvignon Blanc, 91 kr, 2416, Maipo, Chile, kvalitet 2+ Vitt. Torrt och ganska syrafriskt med lätt smörighet, nötter och fattoner. Medelfylligt och angenämt.
2015 Ecologica Torrontés Chardonnay, 69 kr, 6231, Famantina Valley, Argentina, kvalitet 2- Vitt. Ungefär samma egenskaper som boxen med samma namn ovan men renheten, fräschören och balansen är bättre. Ekovin.
 
Betyg: 3
2015 Ecologica Torrontés Chardonnay, 199 kr, 6231, Tamatina Valley, Argentina, kvalitet 1, box 3 l. Vitt. Fruktigt och lätt med omisskännlig ton av den aromatiska torrontés-druvan. Funkar till smårätter och orientaliskt. Ekovin.
2015 Fairview Roussanne Chenin Blanc Viognier Grenache Blanc, 214 kr, 2268, Western Cape, Sydafrika, kvalitet 1, box 3 l. Vitt. Torrt, enkelt och rakt på sak. Fruktkaraktär av äpplen och med en liten anstrykning av mandel.
Betyg: 2
2015 Running Duck Sauvignon Blanc Semillon, 79 kr, 2028, Western Cape, Sydadfrika, kvalitet 1+ Vitt. Endimensionellt torrt och något aromatiskt vitt med päron- och äpplefrukt och liten bitterhet i den snabbt avklingande smaken. Ekovin.
2014 Leva Chardonnay Dimiat & Muscat, 178 kr, 2619, Trakien, Bulgarien, kvalitet 0+, box 3 l. Vitt. Ett enkelt, torrt och något aromatiskt vitt med påtaglig ton av päron och ett litet bittert avslut.
2015 La Trilla Sauv. Blanc, 62 kr, 2417, Valle de Curicó, Chile, kval. 1-, papp 1 l. Vitt. Lätt och torrt med lätt nässlig antydan. Enkelt och snabbt glömt.
2014 Novas G Reserva Chard, 89 kr, 2000, Casablanca, Chile, kvalitet 2- Vitt. Rent och utan märkbar fatprägel. Något eldigt men utan riktigt fokus.
 
Betyg: 1
2015 Fair & Square White, 64 kr, 6539, Famatina Valley, Argentina, kvalitet 0, papp 1 l. Vitt. Tjockt och klumpigt med glycerinsötma.
 
Röda viner
Betyg: 4 
2014 Casas Patronales Cabernet Sauvignon Syrah, 169 kr, 2130, Valle Central, Chile, kvalitet 1+, box 3 l. Rött. Ett anständigt boxvin med varm doft och urskiljbara karaktär från båda druvorna. Mjukt och varmt med lite gröna örter.
2014 ¿QuePasa?, 239 kr, 2023, Valle Central, Chile, kvalitet 2+, box 3 l. Rött. Torrt, medelfylligt med viss ryggrad. Balanserat med en uppstramande grönörtighet åt de mörka bären. Ekovin.
2014 Raza­ ­Selection Malbec Shiraz, 89 kr, 6504, Famatina Valley, Argentina, kvalitet 3- Rött. Det klart bästa i mörka, etiska klassen med klockrena mörka, mörka bär, choklad, lite peppar och god struktur. Snudd på fynd. Ekovin.
 
Betyg: 3
2015 Dig this! Cabernet Sauvignon Organic, 79 kr, 2087, Western Cape, Sydafrika, kvalitet 2 Rött. Enkelt och begripligt med ren björnbärs- och svartvinbärston, såklart lite sydafrikansk rök och mjuka tanniner. Ekovin.
2015 Café Culture Coffee Mocha Pinotage, 79 kr, 2369, Western Cape, Sydafrika, kvalitet 2 Rött. Extremt kaffetungt med chokladinslag. De flesta torde bli "mätta" efter en mun. Speciellt hate it or love it-vin. Gjort på en specialklon av druvan pinotage.
 
Betyg: 2
2015 Ecologica Shiraz Malbec, 215 kr, 6512, Famatina Valley, Argentina, kvalitet 1, box 3 l. Rött. Mörk doft med inslag av blåbär, mjukt och på gränsen till jolmigt. Eventuellt till årets första grillning. Ekovin.
2014 The Apprentice Shiraz Mourvèdre Grenache, 89 kr ,2094, Western Cape, Sydafrika, kvalitet 2 Rött. Sötmaskvallrande hallondoft med vaniljinslag. Ganska kraftfullt och eldigt med snälla tanniner och närmast påträngande kaffe- och röktonat.
2014 Picunche Cabernet Sauvignon Malbec Reserve, 89 kr ,6637, Valle de Curicó, Chile, kvalitet 2- Rött. Ett mjukt och måttligt eldigt standardrödtjut med generösa doser av blåbär och vanilj. Ekovin.
2014 Patchwork, 87 kr ,2182, Western Cape, Sydafrika, kvalitet 2- Rött. Tämligen mörkt, tjockt, kryddigt och eldigt med svarta vinbär, björnbär och ene och med tydlig men återhållen rökighet.
2014 Epica Malbec, 79 kr ,6594, Valle de Uco, Argentina, kvalitet 2- Rött. Enkelt, rent och prydligt och mjukt med lagom mogna björnbär med utan egenart.
2015 Fair & Square Red, 66 kr ,6517, Famatina Valley, Argentina, kvalitet 1. papp 1 l. Rött. Enkelt och robust med svartröda bär, antydan till struktur och en lätt vaniljton.
2014 Adobe Reserva Cabernet Sauvignon, 76 kr ,6853, Valle Central, Chile, kvalitet 1 Rött. Enkelt men rent. Och i princip karaktärslöst. Ekovin.
2015 Ecologica Shiraz Malbec, 73 kr ,6512, Famatina Valley, Argentina, kvalitet 1+ Rött. Påminner till stor del om Epica Malbec ovan: Mörkt och knappt medelfylligt med mjuk struktur och – lättglömt. Ekovin.
 
Roséviner
Betyg: 3 
2015 Stellenrust Rosé Pillar & Post, 197 kr, 22325, Western Cape, Sydafrika, kvalitet 1, box 3 l. Rosé. Klart rosa med lätt fruktsötma. Friskt vid provningstillfället i januari med tveksamt och fräschören står sig om några månader.
2015 Adobe Reserva Rosé, 79 kr ,6357, Rapel, Chile, kvalitet 1+ Rosé. Frisk doft med ett litet drag av vått ylle, i munnen växer jordgubbarna och fruken är, än så länge, fräsch. Ekovin.
 
Betyg: 2
2015 Casas Patronales Rosé Cabernet Sauvignon Merlot, 189 kr, 6896, Valle Central, Chile, kvalitet 1, box 3 l. Rosé. Torrt och fruktlätt och med sin friska syra ganska angenämt som matvin till lätta rätter.
2015 Juno ­Rosé, 187 kr ,2483, Western Cape, Sydafrika, kvalitet 1-, box 3 l. Rosé. Tämligen torrt med drag av syrlig jordgubbskaramell, med nöd och näppe prisvärt. Kan ha slocknat helt innan vårsolen tittar fram.
 
Betyg: 1
2014 Leva Cabernet Shiraz Rosé, 62 kr, 2660, Trakien, Bulgarien, kvalitet 0+ Rosé. Tjockt syltig karaktär och med en lömsk sötma.

Etiskt

Etiskt, rättvisemärkt vin är vin som kommer från producenter som dokumenterat ger de anställda ordentliga löner och erbjuder dem anständiga arbetsförhållanden och att hela kedjan från producenterna via transportörer och importörer till konsumenterna är just rättvis och hållbar. Ett vin som märkts etiskt behöver inte vara ekologiskt men är det ofta. Förhållandena kontrolleras av organisationer som exempelvis Fairtrade och Fair for Life och följs upp av bland andra de nordiska spritmonopolen. En nackdel för tillverkaren är att det kostar ganska mycket att bli ansluten till en rättviseorganisation – precis som för ekoproducenterna som får betala en hel del för att få ett Krav- eller någon annan ekostämpel på flaskan eller boxen.
Viner utan etisk logga skall i framtiden också vara etiska. Ett hållbarhetsprogram startades i fjor och skall vara helt genomfört 2019 då alla viner i Systembolagets sortiment skall vara hållbart och rättvist tillverkade och transporterade.

Naturvin

Ett begrepp utan fastställda regler eller lagstiftning, benämns ofta med det franska vin nature. Generellt kan sägas att ett naturvin skall vara just naturligt: ingen tillsats av jäst – druvorna skall jäsa av sig själva. Inga tillsatser av socker eller syra tillåts och, så klart, heller inga kemikalier utom ibland svavel och då i ytterst begränsad mängd. Naturviner brukar inte filtreras eller klaras och är därför ofta lite grumliga.

Ekologiskt

För att ett vin skall få säljas som ekologiskt måste jorden som stockarna växer i har varit giftfri i flera år. Konstgödsling är inte tillåten, inte kemisk ogräsbekämpning och självfallet heller inte kemiska bio- eller insekticider som verkar inifrån vinstocken. Naturliga ämnen, till exempel doftämnen (feromoner) som lurar bort insekter, är tillåtna liksom de gamla beprövade medlen mot exempelvis svampangrepp, kopparsulfit och svaveldioxid. Svavel som sedan tvåtusen år tjänat som stabiliserings- och konserveringsmedel i vin får – men i mera begränsad mängd än vid tillverkning av vin som inte är eko – i begränsad utsträckning användas vid buteljeringen. Vissa tillsatser, exempelvis vinsyra och socker, får tillsättas. Organisationer som kontrollerar ekovinproducenterna är bland andra Krav, Ecovin, Demeter och Ecocert och det kostar producenterna en del att få märka sina förpackningar med dessas logotyper. Den kostnaden är ofta ett skäl för mindre vinproducenter, inte minst i Europa, att avstå. Ingen seriös kvalitetsvinodlare eller -makare vill ha främmande ämnen i sina jordar eller sitt vin.
Försäljningen av ekovin har ökat markant på Systembolaget, med 55 procent till 33 miljoner liter i fjor jämfört med 2014 (ca 16 procent av Systemets totala vinförsäljning under året) och utbudet ökar.

Vin orange

Naturvin som görs på gröna druvor. Men till skillnad från med vitt vin får druvskalen finnas med länge under jäsningen och vinet tar upp både skalens färgpigment och deras fenoler och tanniner. Detta ger vinet en orangeaktig färg och en struktur som i någon mån liknar rödvin. Görs i exempelvis i Georgien men även av vissa experimenterande vinmakare i övriga Europa och omhuldas intensivt av vissa vinälskare.

Gå till toppen