Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Historiskt när J-O Waldner lämnar bordet

BTK Rekords Bengt Levin såg J-O Waldners storhet redan 1976.

För 40 år sedan såg Bengt Levin en yngling vinna ungdoms-SM. Nu står hans klubb för motståndet när J-O Waldner knyter ihop en rekordkarriär.
38,5 år fick räcka. Nu lämnar J-O Waldner bordet.Bild: DANIEL NILSSON
Ungdoms-SM i bordtennis gick i Sundsvall. Det bör ha varit 1976. I finalen coachade BTK Rekords mångårige nestor en Malmökille som tränade med helsingborgarna. På andra sidan bordet stod en liten stockholmare med ett dubbelförnamn och en blick som ingen annan.
– Där stod han och man såg det direkt. Det var mitt första möte med honom. Jag håller honom som en av de största idrottarna i Sverige alla kategorier i och med att han har hållit på så länge också, säger Bengt Levin.
Jan-Ove Waldner vann den där finalen och så många andra efter det. Jan-Ove har blivit blott J-O och nu 40 år senare lägger han av. Och det är BTK Rekord som står för avskedet.
Under de tidiga åren hängde J-O Waldner mycket i Helsingborg med kompisen från BTK-rekord, Jonny Åkesson.
J-O Waldner 1980.
Tre år i rad, mellan 1980 och 1982 vann Sverige junior-EM i dubbel. Och det var Jonny Åkesson och J-O Waldner, som egentligen var för unga, som stod för prestationen ingen vaken förr eller senare upprepat.
– Jag skulle hålla Jonny som en nästan lika stor talang som J-O, men han hade andra egenskaper som Jonny och andra spelare saknade, säger Bengt Levin.
Som?
– En blick som är så få förunnat. Förutom den enorma bollkänslan så ser han saker innan någon annan gör det, säger Levin.
Bengt Levin.Bild: Arkivfoto: Johan Persson
Senast Bengt Levin såg "den där blicken" med egna ögon var hösten 2014 när Waldners Spårvägen gästade Idrottens hus. Visserligen vann tjecken Michal Obeslo med klara 3–0, men ...
– ... Ibland lurade J-O stackars Obeslo så han bara stod och tittade. Han kan fortfarande göra det omöjliga, säger Bengt Levin.
Året efter Ungdoms-SM i Sundsvall debuterade den tolvårige J-O Waldner högsta serien. Han mötte Glenn Östh, som spelade för Söderhamn – och förlorade.
Tolv år senare var Östh förbundskapten och Waldner landsslagsspelare då Sverige rev den Kinesiska muren då stormakten besegrades med 5–0 i VM-finalen i lag i västtyska Dortmund. En ny stormakt var född.
– Han är den klart störste i Sverige. Internationellt är han kanske inte den störste genom tiderna, men definitivt den viktigaste. Han har betytt så mycket för att han varit med under så oerhört lång tid. Det är ett fenomen, säger Bengt Levin.
Då var det Glenn Östh. 38,5 år senare heter motståndarna Simon Arvidsson, Andreas Törnkvist, Wang Zhi Xu och Jesper Hedlund från BTK Rekord. Spelare som inte var födda när J-O Waldner spelade elitserien för första gången.
J-O Waldner får tips av Glenn Östh 1989.Bild: Bildbyrån
– Det är bara att slå honom så behöver killarna inte fundera på hur de ska ta sig an matchen, säger Bengt Levin.
I och med att Eslöv slog Falkenberg i tisdags är Rekord redan klart för slutspel, men det finns hemmafördel att spela om.
– Samtidigt är Ängby/Spårvägen redan ute och det är J-O:s avsked så det blir en liten konstig match att spela. Men historisk.
Gå till toppen