Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ring Knutstorp vill bygga en bana till

Nu har grannar och andra chans att tycka till om mångmiljonsatsningen.

Företaget har lämnat in ett samrådsunderlag till länsstyrelsen. Det är det första steget för att få ett miljötillstånd, som är en förutsättning för att kunna förverkliga planerna.
Parallellt med processen kring miljötillståndet håller Svalövs kommun också på att ta fram en detaljplan för det område där motorbanan ligger.Bild: Britt-Mari Olsson
Enligt vd Magnus Öhrström finns det flera företag som visat intresse av att kunna använda anläggningen.
– Det kan vara allt från bilverkstäder till tjänsteföretag så det finns inga begränsningar när det gäller den biten, säger han.
Utbyggnaden beräknas kosta mellan 20 och 30 miljoner kronor, och planen är att bygga en 1,6 kilometer lång och 12 meter bred motor- och halkbana. På så sätt ska det gå att ha olika verksamhet på de olika banorna - till exempel halkkörning på den ena och tävlingar på den andra.
För att dämpa bullret ska banan grävas ner och skyddas av en bullervall på en bit.
– Det finns fastigheter som ligger väldigt nära banan, säger Magnus Öhrström.
– När de blir till salu köper vi upp dem allt efterhand.
Vd:n ser uppköpen som ett sätt att kunna finnas kvar och utveckla området.
Fram till 11 mars kan alla som vill tycka till om utbyggnadsplanerna, genom att kontakta länsstyrelsen. När det sedan finns ett miljötillstånd kan detta överklagas – men bara av de som är sakägare, till exempel grannar som påverkas av buller.
Hur ser du på sannolikheten för överklaganden?
– Vi får väl se vad som händer. Jag hoppas att folk kan se att vi gör vad vi kan för att göra livet så bra som möjligt.
Magnus Öhström nämner en bullervall som företaget planerar oavsett hur det blir med utbyggnaden.
Enligt länsstyrelsens handläggare Jonny Hallgren har det ännu inte kommit in några synpunkter.
Han beräknar att det tar två år innan det finns ett miljötillstånd som har vunnit laga kraft. Magnus Öhrström hoppas att kunna börja bygga om tre år.
Preliminär ritning som visar hur den nya banan ska se ut. Den befintliga banan syns längst ner i bild vid skogskanten. Denna ska byggas ut med två delar – en smalare, utstickande del som skyddas av en bullervall, och en mer rundad del till höger i bilden.Bild: Sweco
Gå till toppen