Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stålmannen från Gantofta

Året var 1955. Far Herbert och jag stod vid korsvirkeslängan vid gamla Malmövägen i Strövelstorp. En gubbe med långt vitt skägg ångade förbi på cykel.
Far hälsade och jag frågade: Vem va’ han. Aaah, de’ va’ bara Stålfarfar.
Yngre generationer vet inte vem Stålfarfar var. Hans namn var Gustav Håkansson, född 1885 och bodde i Gantofta. Han kom att bli en av Helsingborgs verkliga rikskändisar. 1951 slog Stålfarfar svenska folket med häpnad.
Stockholmstidningen hade utlyst Sverigeloppet mellan Haparanda och Ystad. Sträckan var 176 mil och eliten fanns på plats. Den då 66-årige Stålfarfar fick inte vara med då den övre åldersgränsen var satt till 40 år. Sådana futtigheter hindrar inte en skånsk asket. Så han ställde upp utom tävlan.
Cykelloppet gjordes i etapper med schemalagd sömn för deltagarna. Det gällde nu inte Stålfarfar. Han cyklade på dygnet runt. Ibland erbjöd polisen honom vila några timmar i nån fyllecell.
Medtävlarna i det verkliga loppet blev förödmjukade och ville stryka vilopauserna. Kan ingen stoppa gubbfan… I Söderhamn propsade polisen på att Stålfarfar skulle läkarundersökas, för säkerhets skull. Men han var i prima form.
Efter sex dagar och 14 timmar hojade nationalhjälten in i Ystad ett dygn före vinnaren. Brandkårens paradorkester spelade och Håkansson bars i gullstol.
Stålfarfar startade en ny karriär… som folkparksartist. På repertoaren fanns Stålfarfars vals: Då kom Stålfarfar, Stålfarfar ångande fram, en riktig hurrande viking av frejdad stam Och se på skägget det viftar på jultomtevis...
1959 begav sig Stålfarfar ut på ännu en liten cykelrunda. Han trampade till Jerusalem för att besöka de heliga platserna.
Som ung journalist fick jag i början av sjuttiotalet nöjet att intervjua Stålfarfar på Gladpensionärernas dag på Sundspärlan. Han var där i sällskap med den ännu äldre hustrun Maria. Trio me' Bumba hyllade honom från scenen. Jag frågade det fysiska fenomenet om han nånsin rökt eller druckit whisky: Jo… ja’ röga när jag var sex år och whisky e’ gott, blev svaret.
Gustav Håkansson trivdes i rampljuset och som ung journalist var det stort att få intervjua denne legend. Äktenskapet med Maria varade i 78 år. Båda fick leva mer än hundrade år, hon 105 och han 102. Nu vilar de på Kvistofta kyrkogård, söder om Helsingborg.
Stålfarfar förtjänar en staty.
Gå till toppen