Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Visselblåsare fick skadestånd

Skyddsombudet och överläkaren Lisbeth Sjöström avslöjade missförhållanden på Patologen i Malmö – och blev omplacerad som straff.
Nu slår Arbetsdomstolen fast att Region Skåne ska betala skadestånd till henne på 80 000 kronor.

För två år sen avslöjade Sydsvenskan en lång rad missförhållanden på avdelningen för klinisk patologi som har lokaler på Skånes universitetssjukhus i Malmö.
Bland annat hade verksamhetschefen anställt en vän som konsult med en månadslön på 240 000 kronor, något som upprörde många anställda.
En av få som vågade uttala kritik offentligt var Lisbeth Sjöström, fackrepresentant för Läkarförbundet i Malmö.
Hon skrev också ett skarpt brev till politikerna i Region Skåne: "Det är beklämmande att det ska krävas att media intresserar sig för verksamheten för att ledningen skall börja reagera".
Kort efter avslöjandet kallades Lisbeth Sjöström upp till sin chef och fick veta att hon stängts av från sitt jobb med omedelbar verkan. Senare ändrades beslutet till att hon mot sin vilja blev omplacerad till patologen i Lund.
Men samtidigt inleddes en omfattande storstädning på kliniken. Det dyra konsultavtalet sades upp och så småningom fick chefen avgå.
Lisbeth Sjöström nöjde sig dock inte. Med stöd av sitt fackförbund drog hon ärendet till Arbetsdomstolen.
Lisbeth Sjöström hävdade att förflyttningen var repressalier för att hon agerat "visselblåsare" och kritiserat sina chefer.
Ett resultat av en den "tystnadskultur" som brett ut sig inom vården.
Arbetsgivaren Region Skåne påstod tvärtom att omplaceringen av Lisbeth Sjöström berodde på att hon hade "samarbetsproblem".
Men några konkreta bevis har regionledningen aldrig lagt fram och strax innan fallet skulle upp i AD valde Region Skåne att vika ner sig.
Nu slår Arbetsdomstolen fast: Det fanns aldrig något vägande skäl för omplaceringen.
Därför ska Region Skåne betala 80 000 kronor i skadestånd till Lisbeth Sjöström och 10 000 kronor till Läkarförbundet för kollektivavtalsbrott.
Gå till toppen