Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

J–O:s klassiska ögonblick – se de briljanta klippen här

Idag går en epok i graven. 38 år efter debuten har Sveriges genom tiderna bäste pingisspelare bestämt sig för att lägga av.
Sydsvenskan minns några av J-O Walders största stunder.

Ett OS-guld, sex VM-guld, två världscupsegrar, elva EM-guld plus 25 silver och brons. Det är vad en av världens största pingisprofiler har lyckats vinna.
Vi har plockat ut några av de mest klassiska klippen från J-O Waldners karriär.
 

Första stora titeln

Den första stora internationella titeln, SOC, kom redan 1983, då J–0 var blott 18 år. I finalen besegrades kinesen Xie Saike.
 

Spöar Filip Hammar med en snusdosa

I programmet Boston tea party testade Filip Hammar vad som krävdes för att besegra J-O Waldner. Programledaren fick ha ett pingisrack, med Waldner fick spela med bok, banan, snusdosa och cd-skiva.
 

Förnedrande blocken

Den nästan förnedrande blocken mot Timo Boll 2001. J-O kontrar med ett lekande lätt slag på tyskens attack. Fantastiskt.
 

Med ryggen mot bordet

Hans patenterade "no-looking" slag. Där han hoppar ut ur hagen, slår in bollen med en jättelobb trots att han inte ser bordet.
 

Persson-dustena

De sanslösa fajterna mot Jörgen Persson har man sett förut men denna är nog värst av dem alla. J-O Waldner chockar alla med sin bollbegåvning. Går att se hur många gånger som helst.
 

OS-guldet

Totalt sett gjorde J-O två olympiska finaler och en brons match. OS-guldet 1992 i Barcelona blev hans enda medalj av den ädlaste valören. Finaldramatiken mot Jean-Philippe Gatien är något av det värsta pingisvärlden upplevt.
 

Utan att titta

I OS 2004 stod J-O Waldner för ett nästan obehagligt läcker prestation mot sydkoreanen Ryu Seung Min. Svensken tittade inte ens på bordet när han vinklade in sitt comebackslag.
 

River den kinesiska muren

Det skulle inte gå. Det var egentligen en omöjlighet. Men J–O Waldner gjorde det förstås ändå. Det tillsynes orubbliga kinesiska muren rämnade för svensk briljans under VM 1989 och J–O tog både lag och individuellt VM-guld. Se en dokumentär om turneringen här ovan.
 

Sanslösa stoppbollar

Få spelare har behärskt stoppbollen så bra som J–O Waldner. Här är en sammanställning över några av alla retfulla slag som gäckat motståndarna genom åren.
 

Viril veteran

Trodde du att J–O tappade sin finess med åren? Tänk om. Här är ett klipp på ett mäktigt kontringsslag i svenska elitserien på senare tid. Märk väl att poängen är matchens första!
Gå till toppen