Örkelljunga

Byggstart om två år för Örkelljungas Manhattan

Ska bli Örkelljungas Manhattan.

I en takt av 30 lägenheter per år ska Ejdernområdet byggas ut. 14 våningshuset planeras på tomten där NST/HD tidigare låg, med affärer och kontor och lägenheter. Äldreboendet i orange i skissens centrum. Coop längst till höger. Arkitektskiss: Möller arkitekter.Bild: Möller arkitekter
"Bra med fler lägenheter, men en tvekan till höghuset och dess placering." Så tycker några Örkelljungabor.
Marie Wikström ser hellre att äldreboendet byggs mot Bangatan istället för inne i området.
– Vi behöver fler lägenheter och ett nytt äldreboende. Är Engens så dåligt att det måste rivas och ska vi verkligen ha ett så högt hus? Det kan stå längre in, säger Marie Wikström, 51 år.
Tyrone Stebner tycker att det är bra att det händer något på Ejdern.
Tyrone Stebner, 70 år, tycker att det blir ett lyft för Bangatan och centrum med nya hus istället för Engens.
Snart har kommunen rådighet över all mark i det centrumnära kvarteret. Med köpet förra året av fastigheten med Engens fabriker (rivs) återstår byggföretaget Woodys anläggning.
– Vi diskuterar om ett markbyte och har en bra dialog. Vi är måna om att ha Woody kvar i kommunen, säger kommunchef Peter Andreasson.
För 3Hus med byggfirman BAB och BrA Invest i ryggen är det en fortsättning på en inslagen linje där företaget byggt och planerar att bygga fler lägenheter i sin hemort Åstorp.
Att KB Components ingår i koncernen har även påverkat intresset för Örkelljunga medger Christer Andersson, vd för 3Hus.
– Det är ett fantastiskt område. Vi har tagit fram en idé hur det kan utvecklas och efterfrågan får styra vilka behov som finns. Tanken är att 3Hus äger och förvaltar och BAB bygger. Om två år kanske vi kan börja, säger han.
För kommunen har det varit viktigt att få in privata byggherrar på Ejdern mellan centrum och naturområdet Pinnån. Sedan startskottet med sexvåningshuset har bland annat lokala företag efter några års stiltje uppfört ett 70-tal lägenheter på Ejdern.
I en annan del av orten pågår bygget av den nya kultur- och idrottshallen. Kommunalrådet Carina Zachau (M) noterar belåtet att de mörka åren är över.
– I dag händer det mer i Örkelljunga än i många andra kommuner i Skåne. Vi har inga tomma lägenheter och fler bostäder gynnar handel och företag. Vi ska även uppföra ett nytt äldreboende i området med start i augusti 2017 för inflyttning i februari 2019, säger hon.
Gå till toppen