Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hur dyrt ska kalaset bli för kommunen?

Efter flera års manglande ska det nu avgöras vad som ska ske med Norra Vallgatantomten i Åstorp. Frågan är vad kalaset ska kosta? Antingen en billigare variant på 7 miljoner eller den dyrare som moderaterna föreslår på drygt 48 miljoner.

Den gamla deponi- och industritomten på Norra vallgatan i Åstorp har varit ett huvudbry för politikerna en längre tid. Men nu ska kommunfullmäktige avgöra hur återställningen ska ske.
Vid kommunstyrelsens senaste möte blev det till slut en majoritet för förslaget att schakta ihop den förorenade marken och sedan täcka över hela området med en duk som håller både föroreningar och deponimassor på plats. Det hela ska sedan täckas med jord och besås med gräs och växter.
- Detta kommer att kosta kommuninvånarna ungefär 3,6 miljoner då vi får 4 miljoner i bidrag, säger kommunalrådet Ronny Sandberg (S).
Det råder dock ingen politisk enighet om hur omfattande insatser som ska göras för att neutralisera de industrimassor och den deponi som finns på marken.
Moderaterna vill ha en betydligt mera omfattande sanering av tomten. Moderaterna vill att den gamla deponin plus tippen tas bort helt innan markområdet återställs och planteras igen. Detta skulle landa på ungefär 48,5 miljoner.
Om man nöjer sig med att enbart ta bort deponin och låter resterna från den gamla soptippen vara kvar så kommer detta att kosta 41,3 miljoner.
Sverigedemokraterna har motionerat i frågan och vill också ha en mera omfattande sanering.
Gå till toppen