Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Leicester – en uppstickare som inte går att vifta bort

Som Arsenal och Arsène Wenger har längtat efter en ny ligatitel.
Det värsta är att Leicester inte är en uppstickare som går att vifta bort.
Leicester menar allvar. Arsène Wenger är full av beundran.

– Leicester är ett fantastiskt exempel på att fotboll inte bara handlar om att spendera pengar, säger den 66-årige fransmannen.
 
 
Leicester har tjusat fotbollsvärlden med löpstyrka, aggressivitet, respektlöshet, lagkänsla och snabba kontringsattacker. Men Leicester är inte bara ett gäng grovarbetare utan stjärnkvaliteter som upplever en kollektiv och osannolik formtopp.
Jamie Vardy, N´Golo Kanté och Riyad Mahrez kan mäta sig med de absolut bästa spelarna i Premier League.
Alla älskar en askungesaga. Arsène Wenger utgör inget undantag.
– En fördel som Leicester har resten av säsongen är att hela landet står bakom klubben – bortsett från Tottenhams, Manchester Citys och våra supportrar, säger Arsène Wenger.
En urban myt är att Arsenal inte vinner titlar med Arsène Wenger som manager.
För det gör Londonklubben, men det finns tidsmässig ravin när det gäller ligamästerskap.
I morgon, i toppmötet när Arsenal möter Leicester, är det 4312 dagar sedan Arsenal bärgade den senaste Premier League-triumfen.
25 april 2004 säkrade Arsenal sin tredje titel under Arsène Wenger, tack vare 2–2 mot Tottenham.
Ligatiteltorkan har därefter förföljt Arsène Wenger. Ändå är inne på sin tjugonde säsong som ansvarig för en klassisk klubb med toppambitioner.
Hemligheten för överlevnad i ett hav med hajar? Att aldrig vara sämre än fyra i ligan och därmed alltid knipa en Champions League-plats, dessutom krydda det med cuptitlar som släcker delar av segertörsten bland supportrarna och håller ägarna hyfsat nöjda.
Arsène Wenger är en man med integritet som sedan länge stakat ut en väg och den rutten följer han. Han är född i Strasbourg och uppväxt i byn Duttlenheim i den tyskspråkiga delen av Alsace.
– Mina föräldrar präntade in i mig vikten av hårt arbete och ärlighet. Mina intressen var fotboll och skolan.
Det franska språket fick Arsène Wenger på köpet när han började skolan som sexåring.
Engelskan med den franska touchen blev flytande ganska snabbt efter flytten till London i oktober 1996.
Arsène Wenger lär ta sig obehindrat fram även på spanska och italienska – och japanska om det skulle knipa.
Smeknamnet är följaktligen ”Professorn” Den akademiska gentlemannastilen har han framgångsrikt odlat, även om han kan framstå som en gnällspik vid förluster.
Han omfamnade kvickt den engelska klädkoden på sidlinjen. Nåja, det finns undantag som träningsoverallsklädde Tony Pulis i West Bromwich, men för Arsène Wenger är det snygga kostymer som gäller. Han är mån om fotbollens image.
Fransmannen är ett levande bevis för att de största fotbollsspelarna inte blir de största tränarna. Arsène Wenger spelade professionellt utan att nå några tokhöjder.
Som coach lyckas han jämt och ständigt skapa lag som kombinerar attraktiv fotboll med vinnarvilja, utan att tappa den moraliska kompassriktningen och ge sig av på de värsta köpfesterna.
Trycket att återigen vinna Premier League är dock konstant.
I Arsène Wengers värld existerar inte ord som ”måste” och ”ska” när man pratar om banala saker som fotboll och ligatitlar.
– ”Ska” kan användas om döden. Vi ska alla dö. I mitt liv föredrar jag att byta ut ”ska” mot ”vill”, säger Arsène Wenger.
Arsenal vill vinna.
Källor: BBC, L'Equipe.
Gå till toppen