Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

FN-expert: Släpp Assange

En människorättsexpert vid FN uppmanar Sverige och Storbritannien att släppa Julian Assange "utan dröjsmål".
— Utgångspunkten är pinsamt felaktig, säger folkrättsprofessor Ove Bring.

Julian Assange. Arkivbild.Bild: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
FN:s expert på mänskliga rättigheter, Alfred de Zayas uppmanar i ett pressmeddelande Sverige och Storbritannien att följa det utlåtande som FN:s arbetsgrupp mot godtyckligt frihetsberövande, UNWGAD, kom med den 5 februari.
UNWGAD förordar ett hävande av häktningen av den våldtäktsmisstänkte Wikileaksgrundaren, som tagit sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London.
UNWGAD:s utlåtanden bör följas, särskilt av stater som hålla mänskliga rättigheter högt, skriver de Zayas. "En à la carte-hållning till mänskliga rättigheter undergräver hela systemets trovärdighet", anser han.
— Alfred de Zayas är en välkänd och respektabel människorättsexpert. Han har naturligtvis rätt när han — som ett allmänt konstaterande — säger att stater inte ska välja och vraka mellan de uppmaningar som olika FN-organ riktar till staterna. Men i just det här fallet är arbetsgruppen om godtyckliga frihetsberövanden fel ute, säger folkrättsprofessorn Ove Bring till TT.
Han tycker att De Zayas utgångspunkt är "pinsamt felaktig".
— De Zayas ägnar ett helt stycke åt informationsfriheten i sin text. Varför då? Han har inte förstått att fallet handlar om något helt annat — en anklagelse om våldtäkt, säger Bring.
Utrikesminister Margot Wallström har inga kommentarer till Alfred de Zayas uttalande, uppger hennes pressekreterare. Inte heller UD:s presstjänst vill kommentera saken utan hänvisar till regeringens kommentar när FN-panelen kom med sitt utlåtande den 5 februari.
Där konstaterades att regeringen inte delar FN-gruppens slutsatser och att Julian Assange frivilligt sökt sig till Ecuadors ambassad.
Gå till toppen