Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu utreds en fjärde våning igen

Beslutet att banta nya sjukhusbyggnaden på Helsingborgs lasarett med en våning kan komma att rivas upp.

Bild: Mats Roslund / arkiv
I höstas skrev HD att den nya sjukhusbyggnaden, som just nu uppförs på den tidigare parkeringsplatsen vid Södra Stenbocksgatan, krymps med en våning, från fyra till tre. Det betyder 6000 kvadratmeter mindre. Ursprungligen skulle byggnaden vara 40000 kvadratmeter.
Beslutet togs på grund av kraftigt ökande byggkostnader. Från summan 4,3 miljarder pekade prognoser på en miljard till. Med minskningen hejdades ökningen till en halv miljard och nu är den beräknade byggkostnaden 4,8 miljarder.
Men några konsekvenser blir stora, bland annat för hudkliniken som måste flytta till Stattena vårdcentral i sju år. Som HD berättat har kritiken mot detta varit kraftig från vårdpersonalen.
– Det är förstås inte optimalt. Men vi diskuterar nya förslag, bland annat har byggprojektet fått i uppdrag att titta på vad det innebär om vi ändå bygger en fjärde våning, säger Björn Zackrisson, förvaltningschef för Skånevård Sund.
I uppdraget ligger också att se vad en fjärde våning kan inrymma om man samtidigt försöker hålla nere kvadratmeterkostnaden på dryga 40000 kronor.
– Jag blir glad om vi ändå kan få en fjärde våning, för det ökar vår flexibilitet, säger Björn Zackrisson.
Flexibilitet är även svaret på en av de stora knäckfrågorna - antalet vårdplatser som en längre tid har varit för litet på Helsingborgs lasarett.
På förra veckans krismöte om de ständiga överbeläggningarna, som vårdpersonalen bjudit in regionpolitiker till, kom frågan upp igen.
"Hur kan man bygga om och till lasarettet utan att öka antalet platser när vi har sådan kris?" frågade personalen och syftade på att nya lasarettet ska ha 375 vårdplatser, något färre än exempelvis 2014 års genomsnitt på 383.
– Svaret är att vi måste vara flexibla. Vi vet inte hur vi kommer att jobba i framtiden, säger Björn Zackrisson.
Nu planeras ett dubbelrum på varje avdelning som ändå ska domineras av enkelrum. I dubbelrummen ska även tre flexplatser finnas som kan beläggas utan att bryta mot arbetsmiljöbestämmelserna om minst 80 cm fri arbetsyta runt patientsängarna.
Därmed kan mellan 24 och 48 fler vårdplatser än ursprungsplanen öppnas, beroende på hur man väljer att använda lokalerna.
Från 2014 gjordes en neddragning av antalet vårdplatser och var i somras 318. Enligt plan skulle nivån fortsätta att vara densamma. Men det har inte gått med det hårda patienttrycket.
– Nu är vi för förvaltningen som helhet uppe i samma antal som innan minskningarna, säger Björn Zackrisson.
Det har skett genom inköp av vårdplatser i Ängelholm, Landskrona och hos privata vårdgivare som Sommarsol i Vejbystrand där färdigvårdade patienter som väntar på plats i hemkommunen kan placeras.
Gå till toppen