Helsingborg

"Jag heter Mia-Jonas, var passar jag in?"

Livet rusar, engagemangen avlöser varandra och hen tar strider både för sig själv och andra. Och i spegeln vågar Mia-Jonas Plunteman se sig själv i ögonen. Takten, den hålls med "Cara mia".

Hen går in i en dambutik i Helsingborg. Manskavajer klär inte längre, hen tycker att de hänger som oformliga sopsäckar. 31-åringen rensade ut garderoben förra året och skänkte bort de gamla kläderna. Ensamkommande flyktingbarn fick resterna från det gamla livet, då namnet i passet var Jonas.
Numera är det Mia-Jonas, och Mia-Jonas har hittat flera klädesplagg som faller i smaken. Men expediterna mumlar missnöjt en bit bort "han är nog en sån där" och hen slänger utmanande iväg "Passar inte kläderna?".
Svaret: "Det här är en dambutik". "Men jag heter Mia-Jonas, var passar jag in?", undrar Mia-Jonas och rabblar vant fram frasen att det är förbjudet att diskriminera enligt lagen om könsöverskridande identitet.
– Men jag tar inte alltid diskussionen. Det beror på dagsform, säger Mia-Jonas som berättar om minnet där hen sitter i stolen på socialdemokraternas kontor.
I december skickades ett pressmeddelande ut att Mia-Jonas utnämnts till nämndeman, den första i Helsingborgs nämndemannakår som definierar sig som hen.
– Jag är sedan den 1 juni 2015 Mia-Jonas Plunteman, och det är inte bara ett statement utan en process för att få vara mig själv och framförallt för att få må bra som person.
Hen har gått igenom flera processer i livet. Dels den inför namnbytet, men också den mångåriga process som ledde till att Mia-Jonas kom ut som homosexuell 2007, vilket dock var föga överraskande för omgivningen. Sedan dess har engagemangen avlöst varandra, bland annat i RFSL och politiken där hen befinner sig nu. Mia-Jonas nådde slutsatsen att förändringar åstadkoms mer effektivt genom politiskt arbete. Och så det egna företagande, varigenom Mia-Jonas håller föredrag om bland annat självkänsla.
Det blev rejäla reaktionerna efter pressmeddelandet. Många var positiva, men det fanns också negativa.
– Men man får lära sig helt enkelt att hantera det på bästa sätt. Man ska aldrig acceptera det, men man får inte ta det personligt, ofta är det ju en individ som inte själv mår bra bakom. Jag tror att mycket handlar om mångfaldskunskap och normerna vi har omkring oss. Vissa kan inte se utanför boxen, säger Mia-Jonas som jobbar mycket med sin självkänsla, som trots att den är bra "behöver motioneras".
Så hen ställer sig framför spegeln, oftast till tonerna av Måns Zelmerlöws "Cara mia", och kör sitt mantra: " du är söt, du är stark och bra på att vara dig själv".
–  Mår man bra på insidan mår man bra på utsidan. Det är som att springa intensivpass på friskis, det ger mig lika mycket energi som att stå där framför spegeln, säger Mia-Jonas och filosoferar.
– Jag tror att det handlar om att ögonen speglar ens själ. Jag märker själv hur jag mår om jag kan se mig själv i ögonen. Många fixar bara sitt smink och hår med anledningen "jag är ingen fotomodell". Men alla är fotomodeller, det beror på hur man väljer att se det. Det är en styrka att våga se sig själv i ögonen, och en process för att nå dit.
Kvidingesonen som mellanlandade i Malmö och numera stortrivs med närheten till hav och natur som helsingborgare har redan gått igenom flera inre processer i sitt liv. Och kanske blir nästa att konfronteras med offentliga omklädningsrum.
– Jag har funderat på att börja träna igen men vet inte hur jag ska hantera omklädningsrummen. Jag vill nog inte gå in i vare sig herr- eller damomklädningsrum just nu, säger Mia-Jonas som tror att blickarna skulle komma från både hen själv och de andra, oavsett vilket hen valde.
– Om jag fått välja hade jag tagit det som troligtvis hade varit minst populärt, säger Mia-Jonas och ler snett, hintandes att hen känt sig mest bekväm inne på damernas.
– Men av normativa skäl så går ju inte det.
Nu vill hen lobba både politiskt och privat för ett öppnare Helsingborg, där till exempel nya verksamheter som byggs inkluderar könsneutrala omklädningsrum. Troligtvis lär de bli vanligare, liksom namn i stil med Mia-Jonas.
– Jag känner en Tina-Håkan och en Caroline-Sven. Vi är inte jättemånga, men jag tror att vi kan hjälpa andra. För mig handlar det om att kunna stärka fler individer.

Mölle i hjärtat

"Det här en bild från en av mina absoluta favoritplatser Mölle. Dels är det Skåne - och Skåne är ju Skåne. Sedan betyder det havet, naturen, självkänsla, inspiration och värme för mig. Jag åkte dit med en vän för några år sedan och nu har det blivit att jag har mina speciella platser där dit jag kan gå och sitta helt i lugn och ro, en solig dag kan jag sitta och jobba där."

Mia-Jonas Plunteman

Arbetar: Som organisationsutvecklare och egen företagare
Ålder: 31 år
Bor: I Ramlösa
Engagerad i: Politik (socialdemokraterna), HBTQ-frågor
Aktuell med: Tillträder i februari sin post som nämndeman
Gå till toppen