Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Chockhöjt bensinpris i Venezuela

Bensinpriserna chockhöjs i oljelandet Venezuela. Samtidigt devalveras landets valuta kraftigt.
Krisåtgärderna följer på en tid präglad av politisk oro, hyperinflation, matbrist och stora svarta hål i statsbudgeten.

— Detta är en nödvändig åtgärd, som jag tar ansvar för, sade Venezuelas socialistiske president Nicolas Maduro när han meddelade besluten i ett fem timmar långt tv-sänt tal.
Resten av talet ägnades till största delen åt att skylla landets kris på USA och kapitalismen i världen.
Prishöjningen på bensin är den första i Venezuela på nästan 20 år. Den beräknas dra in omkring 5 procent av statsbudgeten, fast det täcker bara en del av det beräknade underskottet på cirka 20 procent av BNP.
För medborgarna innebär prislyftet att bensinpriset höjs med cirka 6 000 procent, från prisnivåer på under 0,1 till 6 bolivar per liter 95-oktanig bensin.
Trots chockhöjningen är bensinen i oljelandet fortfarande kraftigt subventionerad. Det är enligt nyhetsbyrån Reuters inga problem att fylla tanken på en mindre bil för mindre än vad det kostar att köpa en flaska läskedryck på macken.
Kritiker varnar för att prislyftet kan antas späda på den redan skenande inflationen i landet.
När Venezuela senast höjde bensinpriserna utbröt våldsamma protester under flera dygn, där hundratals personer dödades.
Maduros devalvering blir 37 procent till 10 bolivar per dollar för den skyddade bolivar-kursen, som används vid import av livsmedel och mediciner. Parallellt utlovas en mer flytande växelkurs för andra affärer, utifrån ett system där kursen i dag ligger på drygt 200 bolivar per dollar.
På den svarta marknaden kostar en dollar i dagsläget 1 046 bolivar, rapporterar Reuters.
Bland experter höjs ett varningens finger för upplägget med två växelkurser, även om det innebär en förenkling jämfört med tidigare tre kurser, kommer att driva på spekulationen och godtycket som präglar valutahandeln i landet.
Gå till toppen